Därför är Safari bäst

 • PUSHA

Om det är något som vi inte kan enas om här på Binero så är det valet av webbläsare. Alla har vi olika favoriter, med mig som ensam Safari-anhängare (än så länge). För att råda bot på detta så vill jag utmana mina kollegor och visa er varför Safari är världens bästa webbläsare.

Om någon på Binero anser annorlunda så lär ni höra om det här framöver ;)

 1. Safari är snabb
  Jag har surfat sen -95 och testat de flesta webbläsare som finns (och har funnits). Safari är i särklass den absolut snabbaste webbläsare jag någonsin har använt. Den nya betan av Safari 4 var till min förvåning ännu snabbare än Safari 3 (den nuvarande version). Med Safari är det ett nöje att surfa (snabbt) på nätet.

  Safari är snabb

 2. Safari är snygg
  När det gäller enhetliga och sköna gränssnitt så spelar Apple i en klass för sig själva. Eftersom jag (självklart) använder Mac OS X så är Safari precis lika vackert integrerad i operativsystemet som alla andra program. Med Safari får även bilder på hemsidor en bättre färgåtergivning och texter (typsnitt) renderas bättre.
 3. Safari följer standarder
  Apple har länge varit det främsta alternativet för designers och webben är inget undantag. Förutom ett ordentligt stöd för dagens webbstandarder så har Safari redan fått stöd för nya element i HTML 5 och CSS 3. Om man vill utveckla dagens och morgondagens hemsidor så ska man utveckla dem för Safari. Den nya betan av Safari 4 klarar t om av Acid 3 testet till 100 % (fråga en webbknackare om det, han/hon lär garanterat bli imponerad).
 4. Safari är resurssnål
  Många häpnas över hur lite minne Firefox använder i jämförelse med Internet Explorer, men då har de inte testat Safari. Med Safari är minnesanvändningen försumbar och, till skillnad från vissa andra webbläsare, så ökar inte minnet med antalet öppna flikar/fönster eller hur länge man har haft igång webbläsaren.
 5. Safari är säker och stabil
  Det finns ingen webbläsare som är helt säker, men kombinationen av Safari och Mac OS X är så nära man kan komma när det gäller att surfa säkert. Om man laddar ner något och vill öppna det så informeras man tydligt om att det kan innebära en risk och hanteringen av säkerhetsuppdateringar i Safari är riktigt föredömlig. Jag lyckas alltid krascha mina webbläsare och med Safari sker det någon gång i veckan, istället för några gånger om dagen (som med Firefox).
 6. Safari funkar (nästan) överallt
  Om man av någon oförklarlig anledning inte ha möjlighet att använda Mac OS X så finns Safari även till Windows XP/Vista. Dessutom finns Safari med i iPhone, som snart kommer ta över världen.
 7. Safari är anpassningsbar
  En sak som Firefox-användarna brukar tjata om är de tillägg som man kan installera för att utöka och förbättra funktionaliteten i webbläsaren. Safari har visserligen inte riktigt lika många tillägg (förmodligen eftersom Safari är så bra redan från början), men det finns ändå ett stort antal tillägg att tillgå även för den.

Safari logotypenÄven om Safari är världens bästa webbläsaren så finns det några saker som kan förbättras. När det gäller bokmärken och RSS-hantering så är Firefox ett mycket bra föredöme, i synnerhet vad det möjligheten att förhandsgranska RSS-flöden.

Men detta är egentligen bara små detaljer som inte har någon större betydelse. I det stora hela är Safari det bästa som finns och om du inte har testat den själv så kan jag varmt rekommendera en nedladdning från Apple.

 • Pjotr

  Jag använder också Safari och är mycket nöjd. Den är helt enkelt bäst.

  Det händer någon enstaka gång att en webbsajt inte fungerar i Safari och jag tvingas gå över till Firefox. Jag misstänker dock att detta mer beror på brister hos den som konstruerat sajen än brister i Safari.

 • http://www.binero.se Anders

  Löjligt, man använder den webbläsaren man trivs bäst med. Jag använder främst IE, har aldrig några problem och är nöjd. Jag använder Björn Borg-boxershorts, dom är bäst, alla som använder nått annat har små doningar och låg IQ :D *ironi-trött-på-os/webbläsarkrig**

 • http://www.binero.se Melker

  Av nån anledning kommer jag att tänka på ett gammalt ordspråk – “Argumentera inte med en dåre, han kommer dra ner dig till sin nivå och slå dig med erfarenhet” ;)
  *använder-också-Björn-Borg-kallingar*

 • http://www.binero.se Jonathan

  Tss, fegisar. Skriv ett inlägg om varför era webbläsare är så himla bra istället ;)

 • http://www.geiser.se Kristoffer Geiser

  Återkommer efter FF 3 släpps idag.

 • WizKid

  Bara en sådan sak som att Apple pushar ut Safari i Itunes uppdateringar gör att jag vägrar använda den.

  Som utvecklare går det inte heller att leva utan Firebug (1.2 till Firefox 3 är grymt nice). Vet ioförsig inte om det finns något liknande till Safari.

  Är ioförsig trevligt att Safari klarar Acid 3 men det är synd att de tex i SVG animationer exakt bara stödjer den enda sak som testas i Acid 3 testet. Gör ju det i princip omöjligt att använda SVG animationer. Hade ju varit trevligare om de lagt till stöd för SVG animationer istället för att bara klara Acid 3.

  Vet att Mozilla gjorde lite minnesanvändningstester för att testa Firefox 3 och kom fram till: http://arstechnica.com/news.ars/post/20080317-firefox-3-goes-on-a-diet-eats-less-memory-than-ie-and-opera.html . Tyvärr krashar Safari och IE8 så att det går inte att jämföra dem. Däremot Firefox 3 är grymt mycket bättre än de webbläsare som är testade. Och själv märker jag en enorm skillnad i Firefox 3 mot 2:an.

  Firefox 3 har gjort en hel del när det gäller GUI:t på Mac och *nix-varianter. Även font-hanteringen är väldigt mycket ändrad på.

  Säkerhetsmässigt har Firefox 3 tagit en hel del steg framåt. Blockar även malware sidor nu (i 2:an blockades bara phisingsidor). Samt nu finns även Larry som visar mer info om SSL cert mm.

  Nä, nu orkar jag inte skriva mer saker. Men för de som är intresserade finns: http://www.dria.org/wordpress/archives/2008/06/12/655/

 • Patrik

  Punkt 4 är ju en ren lögn :p
  Det tog inte många sekundrar att testa, och komma fram till, att Safari visst drar mer minne ju fler flikar man har öppet. Det är till och med väldigt tydligt.

  Själv kör jag Opera 9.5 :)

 • Ulf

  Själv använder jag Opera, 9,5 som kom nyligen är en riktig höjdare. Den har de funktioner jag behöver och ett gränssnitt som går att anpassa rätt mycket. Även cache-hanteringen är otroligt snabb!

 • http://www.geiser.se Kristoffer Geiser

  Firefox 3 är väldigt bra! Mycket skönare gränssnitt. snabbare, smidigare och kraftfull med sina 5000+ Add-ons

 • http://victorblomberg.se/ Victor Blomberg

  1. Angående hastighet: Om man ska tro alla tester som finns på nätet är alla webbläsare snabbast. Om man ska tro alla användare är det samma sak. Är detta test mer pålitligt än de som hävdar motsatsen?

  2. Angående utseendet: Safari må vara vackert på Mac, men på Windows är Safari ett skämt. Vad då integrera med operativsystemet? Oanvändbart.

  3. Angående standarder: Jo… Tyvärr är Safari mycket riktigt väldigt långt framme vad gäller nya standarder. Och det har de alltid (?) varit. Tyvärr är inte det alltid en fördel – Safari har alltför många gånger implementerat funktionalitet innan den ens blivit ordentligt definierad. Grattis.

  4. Angående snålhet: Om Safari inte drar mer minne ju fler flikar man har, måste det betyda att Safari allokerat alldeles för mycket minne från början? Eller att de kan trolla.

  5. Angående säkerhet: Grattis, störande skyltar som helt utan relevans tjatar om att filen jag vill ha eventuellt skulle kunna vara åtminstone lite farlig för min dator, det hjälper mig mycket. Har Safari ens phishing-filter än? Angående kraschandet kanske det inte enbart är webbläsarens fel? Min webbläsare brukar inte krascha…

  6. Angående plattformsoberoende: Sicket bra argument. Safari fungerar på två “riktiga” operativsystem. Plus en telefon. Det slår de flesta andra webbläsare med hästlängder.

  7. Angående anpassning: Sure, säkert därför. RSS-lösningarna, integrationen med web 2.0-siter, utvecklings-verktygen etcetera behövs liksom bara i Firefox, i och med att Firefox är så dålig i övrigt? Även om funktionaliteten inte finns i Safari heller, är det liksom bara i Firefox det blir ett problem att denna inte finns? Eller?

  Safari har säkerligen en hel del fördelar, Firefox har sina. Liksom Opera och Internet Explorer. Vissa gillar Firefox bäst, vissa Safari. Några till och med Internet Explorer. Men varför dessa eviga krig?

  Att man för en debatt kring stödet för gängse standarder förstår jag – det är i högsta grad ett problem för utvecklandet av webbapplikationer, och det är i de flesta fall väldigt lätt att mäta. Men dessa patetiska krig?

  Jag förstår inte vari problemet med att folk använder olika webbläsare ligger? Jag som alltid fått lära mig att mångfald är bra…

  (Jag är fullt medveten om att jag inte skilt på safari och webkit, men det kändes i sammanhanget ointressant)

 • http://www.binero.se Jonathan

  WizKid & Victor, tack för era utförliga kommentarer. Som Viktor skriver så går det att debattera detta i en evighet, så jag låter era kommentarer gå förbi obesvarade och hoppas istället att någon av mina kollegor kan skriva ett inlägg om varför deras webbläsare är bäst (vilket de inte är, men men) :)

 • Adrian B

  “En sak som Firefox-användarna brukar tjata om är de tillägg som man kan installera för att utöka och förbättra funktionaliteten i webbläsaren. Safari har visserligen inte riktigt lika många tillägg (förmodligen eftersom Safari är så bra redan från början), men det finns ändå ett stort antal tillägg att tillgå även för den.”

  Men det finns en viktig skillnad här och det är att Apple inte har något officiellt stöd för tillägg av den typen som Firefox har. Det finns plugins till Safari, men det gäller bara plugins av den typen som RealPlayer, Flash, Flip4Mac osv är. Den typen av tillägg som mera aktivt förändrar webbläsaren är *hack* i Safari utan Apples stöd.

  Den här typen av hack kan orsaka instabilitet och ger nästan garanterat problem när webbläsaren uppdateras, innan hacken också uppdateras. När betan av Safari 3 kom ut så var det massor av personer som gnällde över att den inte fungerade, men sen visade det sig att dom hackat Safari med tillägg och att det var dessa som strulade, inte Safari 3.

  Jag använder själv Safari som huvudwebbläsare och jag använder hacket 1Password som är helt underbart (speciellt här på binero.se eftersom den nya flashiga webbdesignen dödade Safaris förmåga att spara lösenordet till kundwebben). Så jag har inget emot det, men det är är en klar fördel för Firefox att det finns ett tillåtet sätt att göra tillägg och det finns en del fantastiska inlägg.

  Har man t.ex. någonsin jobbat på allvar med webbutveckling, speciellt CSS-design, borde det vara straffbart att inte ha testat Firebug. Jag kör Firefox parallellt med Safari just för dessa verktyg som gör webbdesign och webbutveckling oändligt mycket smidigare. Så även om man kan hävda att det redan finns “tillägg” till Safari så slår Firefox Safari på fingrarna på den punkten. Hårt dessutom.

  I övrigt tycker jag Safari är den trevligaste webbläsaren för det dagliga surfandet, men jag ser fram emot att testa Firefox 3 ordentligt. Konkurrensen är riktigt trevlig.

 • http://www.zencodez.net Han Lin Yap

  Igår släpptes FF 3.

  Se på diagramen o se hur dålig IE är!
  http://lifehacker.com/396048/speed-testing-the-latest-web-browsers

  Som webbutvecklare är det FF med firebug som gäller. Jag hatar IE eftersom dom ska alltid ha något annorlunda när man kodar eller som inte stöds.
  Uppgradera åtminstonde IE 6 till 7! http://www.savethedevelopers.org/lang/sw/

  Jag har inte prövat Safari eller Opera, men jag har prövat opera mini på mobil.

 • Eric Wallmander

  1. Det stämmer att FF2 är långsammare än safari, men ska man jämföra något så ska de, enligt min, jämföras mellan två stabila versioner av respektive programvara och eventuella beta-versioner som refferens hur programmen utvecklas.

  Hittade inget bra test, men denna får duga:
  http://ajaxian.com/archives/firefox-3-performance-numbers

  2. Smaken är som baken, men tycker du att safari är snyggt så kan du installera teman för firefox så att det ser mer eller mindre exakt lika ut som safari. Eller så kan man så klart installera ett annat tema som man tycker är snyggare.

  3. Det är sant att de fick 100% på Acid 3-testet, men det gjorde den, enligt vad jag har hört, för att den var i princip skräddarsytt för testet. Istället för att få PR för att man klarar ett viktigt test så jobbar exempelvis Mozilla-temet att “på riktigt” uppnå 100% i testet. Med andra ord, skulle man skapa ett nytt test som likande Acid 3 skulle Safari så ett sämre resultat. Och som Victor påpekade så bara man är först så är man inte bäst, Netscape är ett utmärkt exempel.

  5. Verkligen? Innan FireFox 3 kom ut så testade jag den första beta-versionen, för mig krachade det aldrig. Sedan testade jag Mindfield som är utgiven av mozilla. Egentligen är det samma skrot och korn som firefox, förutom det är ett annat namn för webbläsaren fast dess kod är baserad på “Nightly build”, alltså absolut senaste koden från utvecklarna som skrevs princip samma dag. Med denna version krachade det bara en gång under en månads användande samtidigt som att den uppdaterades med senaste versionen. Stabilt eller vad då?

  6. Jag har provat safari till windows och det var ingen trevlig upplevelse, stogd ut med det 5 timmar innan jag stängde skiten och börja köra firefox igen. Varför jag gjorde det var främst att uppbyggnaden av den var störande och inte så speciellt trevligt. Sedan så sakande jag alla de verktyg för webbutveckling samt verktyg för vanligt surfande som jag annars brukar ha i firefox.

  7. “Stort antal tillägg”, visst är 87 tillägg rätt så många, men jämnför man det mot firefox så är det småpotatis. Dessutom har inte safari-tilläggen något officiellt stöd.

  Som slutord så skulle jag säga att om jag inte fick använda mig av firefox skulle det bli antingen opera eller safari. Varför? Till och med IE6 var utseéndet bra i webbläsaren, men sedan ändringen så har de förstört det och gjort det så enkelt att man inte kan göra några inställningar eller likande. Men det var inte den främsta orsaken, IE är trökt, osmidigt och om man får en sida att fungera i IE så fungerar det inte i resten av webbläsarna. Gör man sidan med FireFox så fungerar det på alla andra webbläsare men inte alltid i IE. Det enklaste sättet är att lägga in hacks eller göra om koden så att den fungerar med IE. Detta är krångligt, jobbigt och tidskrävande. En värld utan IE är en värld 50% mindre av de problem som uppstår på som är relaterat till Internet – minst!

 • http://www.xoda.se/mattias Mattias Wirf

  Växlar lite mellan Safari och Firefox på min Mac. Använder tillägget WebDeveloper på Firefox 3, men den segar otroligt ibland och då tar jag till Safari ibland. Opera och Camino ligger mest där. ies4mac (och ies4linux på Ubuntu-partitionen) finns bara där för att testa webbsidor.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.