Ett virtuellt religionsbyte

 • PUSHA

Valet av operativsystem är många gånger förknippat med väldigt starka känslor. Det finns människor som aldrig skulle kunna tänka sig att röra en Windows-dator (hej Jonathan), medan andra fnyser åt operativsystem som saknar ett grafiskt gränssnitt (hej Anders).

Men man kommer ibland till en punkt när man behöver omvärdera sin övertygelse.

Vi har under flera års tid använt operativsystemet FreeBSD för bl a webb-, databas- och e-postservrar hos oss. FreeBSD är ett snabbt, säkert och stabilt operativsystem som baseras på UNIX (det som Linux är en kopia av). Vi är, minst sagt, väldigt förtjusta i FreeBSD.

Vårt nya system och serverplattform bygger till stor del på virtualisering. FreeBSD fungerar (officiellt sett) inte med vår virtualiseringslösning. Åtminstone inte än. Även om vi har fått igång det så har det skapat vissa följdproblem. Många av de krascher vi har haft med våra FreeBSD-servrar den senaste tiden har berott på just detta.

Med det här som bakgrund har vi beslutat oss för att byta ut merparten av våra FreeBSD-servrar mot Linux-servrar. Ja, vi vet. Vi gråter inombords också.

Personifierade operativsystem

Bytet kommer att ske nattetid, när trafiken mot våra servrar är som lägst, för minsta möjliga nedtid. Beroende på hur mycket utrymme det är man upptar så räknar vi med att bytet tar mellan 5 och 20 minuter per kund. Den nya servermiljö kommer givetvis att efterlikna tidigare miljö (vi kommer sätta upp länkar för vanliga binärer etc).

Det här är en rätt så stor process. Vi har tidigare utfört ett större antal tester och vi kommer givetvis att vara så varsamma som möjligt under hela bytet. På samma sätt har vi även testat att köra Linux-servrar, motsvarande våra FreeBSD-servrar, hos oss under en tid. Dessa servrar har haft en klart bättre tillgänglighet i vår virtuella servermiljö.

Vi har tecknat ett ordentligt serviceavtal med Red Hat, som blir vår officiella Linux-leverantör. Hela processen med bytet från FreeBSD till Linux beräknas ta ungefär en månad och vi kommer att gå ut med ytterligare information till samtliga berörda kunder.

På våra Linux-servrar kommer vi att köra Apache 2 (vi kör Apache 1 under FreeBSD) samtidigt som PHP kommer att köras i sk. CGI-läge. Det innebär bl a ökad säkerhet/spårbarhet, samt att tidigare problem med felaktiga rättigheter (t ex med Joomla) blir ett minne blott.

Nu är vi givetvis inga gröngölingar med Linux. Det är ett operativsystem som vi har använt ordentligt, både på klient- och serversidan, under ett flertal år. Dessutom är både FreeBSD och Linux förhållandevis lika varandra, vilket underlättar en hel del.

Men ändå. BSD är ju så mycket häftigare än Linux.

Uppdaterat: Den första server vi kommer byta operativsystem för är VonAnka. Då kommer vi även passa på och skrota dess otursförföljda namn.

 • Jimmy

  Jag är väldigt glad över ert beslut… ;-)

  Tips på namn: AlexanderLukas.

 • http://www.whe.se Anders

  Är inte PHP i CGI slött som sirap?

 • Patrik

  Ouch. Det svider i hjärtat när jag läser det här.

 • Niklas

  Gillar eran inställning till saker och ting!
  Jag har precis bestämt mig. Jag migrerar till er :)

 • http://www.binero.se Melker

  Anders: Något långsammare räknar vi med att det kommer vara. Ca 10% eller så. Detta vägs upp av andra fördelar anser vi. Vi kommer ju dessutom ha ännu färre kunder på varje server än idag vilket även bör ge mindre risk för störningar orsakade av enskilda knasprogrammeringar.

  Patrik: Det finns fortfarande BSD på flera ställen i företaget så helt övergivet blir det inte. Det här är bara hostingmiljön och det beror bara på att FreeBSD inte är supportat i VMware.

 • Daniel M

  Kul läsning, finns det ingen fräsig illustration av mr Solaris? :D

 • Thomas

  För att fortsätta på Von Anka-spåret utan att ha just det namnet så kan kanske Don Rosa vara ett alternativ?

 • Per

  Att överge BSD-spåret var ett litet stick i hjärtat hos mig, men Binero har på ett trovärdigt sätt förklarat varför Linux kommer att användas. Sett rent prestandamässigt i en virtuell VMware-burk så fungerar Linux bättre eftersom VMwares OS tools är direktlänkade in i Linux-kärnan.

  Vi ortodoxa BSD-falangister får blunda och låtsas att vi kör BSD. Det går visserligen inte, men Binero har helt klart gjort ett strategiskt bra val som kommer oss kunder till gagn.

 • Jesper E

  Underbart att höra! Hoppas bara det verkligen blir bättre än vad VonAnka är idag!
  Nytt namn: Dynamit-Harry, känner på mig att det namnet är bättre ;)

 • Christian

  Tvi, tvi! Linus Torvalds är väl en reko kille, men med Linux kommer GNU och det är inget som är vidare trevligt.

 • Pingback: Binero » Blog Archive » Problem med Troubadix()

 • http://www.ubuntuforeningen.se Tomas

  Super!
  Ni gör ett riktigt bra jobb!

 • http://www.ubuntuforeningen.se Little John

  Stackars ni…Ni kan seda döpa om servern till Troubledix :)

 • http://www.ubuntuforeningen.se Little John

  Stort tack till er alla hos BINERO! Att ni offrade en lördag för att fixa felet!

  /Peter Forsberg
  Ordförande
  Föreningen Ubuntu Sverige

 • http://www.ubuntuforeningen.se Tomas

  Jag vill bara säga att upplever att sidan faktiskt laddar snabbare nu än vad den gjorde tidigare.
  Ni gör ett mycket bra jobb. Jag hade förväntat mig ännu mer nertid.

 • Magnus

  Jag ser med förskräckelse i er serverlista att ni inte har med Dunderklumpen!! Va fan! :) Denna alldeles utmärkta animerade film från sjuttiotalet med Beppe Wolger, Gösta Ekman mfl som röster. Jag tror jag såg den sju gånger på bio ? Då har ni ert servernamn. Dessutom finns det flera odödliga figurer i denna svenska pärla: Endumen, Pellegnillot, Dockan och Lejonell. För att inte tala om Enöga, Jorm, Elvira Fattigan och varför inte hedra en svensk legendar som gick bort alldeles för tidigt: Beppe. :)

 • Fabian

  Magnus: Höhö, min dator heter pellegnillot. :-)

 • Pingback: Binero - billigast på domännamn, vänligast på webbhotell » Blog Archive » En klar, 19 kvar()

 • Joel

  Det var tråkigt. Jag valde Binero just för att ni kör FreeBSD, men nu får jag dessvärre se mig om efter en annan lösning. :-(

 • Balazs

  Bra jobbat rakt igenom. Bra att få veta vad som sker. Ser att tekniken är genomtänkt. Jag kommer troligen föreslå att flera jag fått förfrågan av, lägger sidorna hos binero.se

  Angående namnet på servrarna kan ju inte bara Beppe nämnas med heder (själv född -66 och vuxit upp i sann Beppe anda) utan även Drutten och Gena…

 • Pingback: Binero - billigast på domännamn, vänligast på webbhotell » Blog Archive » En virtuell flytt()

 • Pingback: Binero - billigast på domännamn, vänligast på webbhotell » Blog Archive » Fullt tryck i serververkstan()

 • Pingback: I’m a PC, I’m a Mac, I’m Linux, I’m BSD — omglog()

 • Pingback: Binero - billigast på domännamn, vänligast på webbhotell » Blog Archive » Guld och gröna servrar()


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.