Julstäda din blogg – såhär gör du!

 • PUSHA

Nendos_cleaning_400Dan-före-dan-före-dan-före-dan-före-dan…Ja, okej. Tänker man så är det rätt många “dannar” kvar till jul. Men samtidigt tillräckligt få för att på allvar börja piffa och juldo(mä)na.

På den här lite lustiga jul-i-sverige-sajten beskrivs julstädandet bland annat som en “stor och årlig händelse av svett, tårar och ibland av blod”. Något vi kan förlika oss med när vi på samma sajt läser de “goda råden” till julstädare.“Givetvis måste alla fönster vara färdigputsade inför 1:e advent”.  Eh. Jorå. Men-så-att-eh…..

Nendoscleaning_150Nåja. På vårt hotell är det i alla fall välstädat (faktum är att vi putsar och fejjar som aldrig förr inför spännande grejjor nästa år). Och hur ni städar eller inte städar på hemmaplan lägger vi oss faktiskt inte i. Bara ni har det mysigt och mår bra så är vi nöjda och glada så det räcker :)

Däremot tänkte vi så här i juletider komma med en alternativ städplats  – bloggen!

Precis som med det mesta annat har bloggen en förmåga att samla på sig skräp och stökas till, så att röja och putsa upp den då och då är ingen tokig idé. Här är 8 saker du kan börja med:

1. Rensa bloggrullen

Länkar du till andra bloggar? I så fall kan det vara idé att gå igenom dina linklovers. Känns alla fortfarande intressenta/aktuella/relevanta att ha med? Fungerar fortfarande länkarna, det vill säga, bloggar fortfarande bloggaren och har han/hon kvar samma adress? När du ändå är igång, fundera på om det är några nya favoriter du borde lägga till.

2. Sortera dina “utkast”

3662465968_38338370c8Brukar du påbörja bloggposter som inte skrivs klart, sparas som utkast och sedan aldrig röra dem igen? Har du ungefär sjuttioelvatusen orubricerade drafts som vart och en (i bästa fall) bara innehåller ett par ord? Avsätt lite tid och gå igenom vart och ett av dem. Finns det inlägg du kan spinna vidare på? Ge dem åtminstone rubrik och ange eventuellt en kategori så att du vet vad de handlar om. Innehåller de ingenting av värde? Radera!

Här vill vi också passa på att tipsa om att installera ett WordPresstillägg som automatiskt tar bort alltför gamla revisioner som WordPress automatiskt och relativt jätteofta sparar medan du skriver.

3.Kategorier och taggar

(Jo, vi vet – det här kan vara en riktigt svettig punkt). Är du duktig på att tagga och kategorisera dina inlägg? Eller går det ibland så ruskigt bloggfort att det glöms bort? Hör du till dem som nästan har fler kategorier än ämnen, eller har du kanske rent av nästan inga kategorier alls?  Vi vet att somliga är jätteduktiga på det här och alltid mycket noggrannt placerar blogginläggen i olika kategorier och taggar dem med relevanta ord. Men vi vet också att det är lätt att slarva.

Se över vilka kategorier du har, fundera på om det är några du kan plocka bort eller andra du borde addera och (om du orkar) gå igenom alla inlägg (så många du orkar) och kolla dels att de blivit tilldelade en kategori, dels om den kategorin verkligen känns relevant. Överkurs är att gå igenom taggarna. Jobbar du inte med sökoptimerade rubriker blir taggarna desto viktigare ur SEO-syfte!

4. Putsa upp tilläggen

Nenods_cleaning_2_150Har du tittat till din lista över WordPresstillägg (plugins) nyligen? Kanske har du ett eller flera inaktiva tillägg som förmodligen aldrig kommer aktiveras igen? Funta på att fimpa! Då och då sällskapas även tilläggen av notifikationsrutan “There is a new version of…”.

Gå igenom listan och uppdatera (ps. när WordPress ber dig logga in med “Servernamn” är det ftp-adressen som avses och användarnamn och lösen är samma du använder för att logga in på din ftp)! Att du förövrigt alltid uppgraderar till den senaste WordPressversionen hoppas vi att du gör i det närmaste per automatik.

5. Polera preson

Har du information som “om bloggen”, “om mig” och liknande på din blogg? Är informationen fortfarande aktuell? Kanske har du sedan det först skrevs hunnit byta jobb, få nya kontaktuppgifter, andra intressen eller rent av börjat blogga om andra saker. Även om informationen fortfarande är riktig, tänk på att allt mår bra av en fräschör mellan varven…

6. Damma av inställningarna

Gå in under menyvalet “inställningar” och beta kategori för kategori av dina olika inställningar under “Skriva”, “Läsa”, “Diskussion” etcetera (ungefär som Facebook nu i dagarna vill att vi ska göra med våra sekretessinställingar där, fast det är ju en annan historia).

Kanske är det något du vill men hittills inte orkat ändra på. Ska till exempel  ;-) automatiskt bli en smiley? Vill du eller vill du inte längre få ett email när någon lämnar en kommentar? Vill du visa 3 eller 13 inlägg på förstasidan? Dessa och en mängd andra saker är sådant du fixar här.

7. Tvätta språket

nendoscleaning_3Stavkrattor är vi alla mellan varven och har du för vana att snabbt rassla ihop blogginlägg är det förmodligen inget galet antagande att tro att det här och var kan ha smugit sig in stavfel och eller andra vokabulära missar. Har du ork, tid och kanske framförallt – strävan efter den “perfekta bloggen” (vågar vi rent av kalla den “The Blog Dream?!) kan en korrekturrunda i bloggingsspåret vara värt flåset…

8. Spara en extrakartong…

Har du inte nyligen gjort det, se till att ta en backup av din databas och filer. WordPress guidar dig hur.

Sätt gärna på någon lämplig musik under företaget, så får du mer flyt. Och kom ihåg att, för att halvt om halvt citera jul-i-sverige: “Belöningen för det hårda och otacksamma arbetet är, trots allt att du får njuta av en fräsch bostad blogg,  som luktar (nåja…) och känns fantastisk så där någon vecka inför jul”.

God städning önskas från oss på Binero!Bilder: Flickr/Kodomut

 • http://wallmander.net/ Eric W

  Lite offtopic:

  http://www.binerodrift.se/?p=794&m=200912

  Är det spiderman eller lilleskutt som har störningar? (läs rubrik och brödtext)

 • http://www.binero.se Erik

  Hej Eric,
  Tack för att du håller sån koll! Det var naturligtvis Spiderman, min kollega hade läst för mycket Bamse på sistone.
  Vänliga hälsningar, Erik, Binero


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.