4. Välj tema till din WordPress-installation

  • PUSHA

Efter installation, grundläggande sökoptimering, och hemsidestips för WordPress ska vi denna tisdag kika på hur du kan byta tema på din WordPress-sida.

Det är lite som att byta kläder på sin hemsida, från jobbkläder till fritidskläder, teman ser olika ut men innehållet är det samma, fast informationen kan disponeras på olika sätt. En styrka hos WordPress är mängden teman, så varsågod: se filmen, läs guiden och klä upp din sida ;-)


Söka, finna och välja att installera

Det finns tusentals bloggteman som du kan välja att klä din blogg i. För att välja tema i WordPress 3, så går du in under Utseende > Tema. Du ser att grund temat finns och det är det du ser när du kikar på din installation. Vi kommer att kika på hur du kan söka, finna och välja ett tema (det finns tusentals), förhandsgranska ditt tema och slutligen installera det.

Vi kommer med att börja se efter hur många sidebars man vill ha. Sidebar är den kolumnen som finns på någon sida av bloggens post utrymme, i grund temat ligger det en sidebar till höger. I sidebaren kan du lägga till olika typer av widgets.

1. Gå till Utseende > Tema. Klicka på fliken Installera teman.

2. Sök efter typ av tema. I detta fall väljer vi att söka på ett tema utifrån hur många kolumner och filtrerar på 3 kolumner. Klicka på hitta teman. (du kan givetvis söka på vad du vill)

3. I listningen som du får fram kan du kika på olika teman genom att klicka på Förhandsgranska. Då visas hur temat ser ut på närmare håll. Gå ut ur Förhandsgranskaren genom att klicka på krysset i det högra hörnet.

4. När du funnit ett tema du vill ha, kan du i listningen klicka på Installera. (Ibland kan installationen fråga om du vill Installera, klicka på Installera. WP kommer meddela dig att “Packar upp paketet…”,  “Installerar temat…” och slutligen att “Installerade framgångsrikt temat Three Column Blue 1.1.” (eller vad ditt tema  heter).

5. Klicka på Aktivera, för att aktivera om du känner dig nöjd med Temat. Du har alltid möjlighet att återgå till ditt ursprungs tema eller aktivera ett annat som du på förhand valt, du kan ha flera. WordPress-installationen frågar dig nu om ditt FTP lösenord. Detta har du fått i dina uppgifter, om du inte hittar dem så gör du såhär*. När du fyllt i ditt FTP-lösenord så klickar du på fortsätt.

6. Se på din blogg genom att högerklicka på bloggnamnet. Nu ska det nya temat vara installerat.


Avinstallera eller byta tema

Om du vill byta tillbaka till det tema du hade från början så kan du:

1. Gå tillbaka till Utseende > Tema.

2. Aktivera ditt ursprungstema (eller ett annat tema som laddat upp i förhand), genom att klicka på Aktivera.

Voilá!


*Ditt FTP-lösenord hittar du i Binero 2.0 (nya kunder efter 8 mars, 2010, efter migrering hösten 2010 ska detta gälla samtliga kunder)  under Filer -> FTP där du även kan sätta ett nytt lösenord om du tappat bort det.

I Binero 1.0 loggar du in i ditt kundcenter och kan sedan ändra lösenord genom att klicka på Kontrollpanel och sedan på ditt domännamn och därefter välja fliken FTP. I sista hand kan du naturligtvis alltid kontakta support@binero.se och då med fördel maila från den mailadress du angivit då du registrerade kontot.

Bild: Flickr/Otto Phokus


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.