Simons SEO-tips: Sök – en av kärnorna i din sajt!

 • PUSHA

Ibland får du smickrande frågor ställda till sig. En sådan fråga var från Binero för ett tag sedan som undrade om jag kunde gästblogga om sök under hösten.

Det kan tyckas lite konstigt att en webbhosting- och domänregistrator som Binero ser till att en sökperson bloggar om just detta. Men egentligen är det inte alls konstigt för sök är en av de absolut viktigaste faktorerna innan man skapar en sajt.

Precis som du behöver en domän och en plats där sajten ska ligga vill du i de flesta fallen att personer ska hitta sajten. Det är en fundamental funktion då så många använder sökmotorer, men trots det så glömmer många det hela tiden.

Och det värsta är att man ofta glömmer det när man bygger sajten. Du känner säkert igen dig att man kanske tabbade sig lite i byggandet av sajten, men jag kan lugna dig och säga att du är inte ensam – även stora företag gör misstag gång på gång.

Så varför inte starta denna bloggkavalkad under hösten med några viktiga tips för vad du bör tänka på innan du ens börjar koda sajten eller implementera WordPress./Simon

5 delar inom sök du bör tänka på innan du skapar din sajt!

1. Forska nyckelord

Innan du lägger upp strukturen på en sajt, eller för den delen väljer domännamn, är det alltid viktigt att forska vad dina potentiella kunder kommer söka på. Det här är grundläggande användarbeteende men ack så viktigt.

Genom att veta vad användare söker på får du en så mycket bättre koll på hur du ska lägga upp din sajt och verksamhet så gör det alltid som regel att innan du sätter igång att bygga en sajt göra djupgående analyser, exempelvis via Google Keyword Tool!

2. Välj ett bra domännamn!

Domännamn regerar något enormt när det gäller att ranka högt på sökmotorerna. Det är till och med så att har du en perfekt domän kommer du ranka högt på den givna sökningen.

I många fall räcker detta extremt långt. Har du ett nyckelord i ett domännamn räcker det långt. För att bevisa detta kan ni gärna testa att söka på ”Earth Hour” på Google så ser ni att domänen www.earthhour.se som jag äger rankar högt upp. Utan att knappt ha några länkar till sajten alls. Domännamn regerar!

3. Lägg upp en tydlig sökmotorvänlig struktur på sajten

När du väl har bestämt domän och forskat nyckelord är det väldigt viktigt tänka på hur en bra struktur på sajten ska vara. Oavsett om det är en kommersiell sajt eller en privat blogg är det här extremt viktigt – speciellt när det gäller sök.

En av de viktigaste delarna inom sökmotoroptimering är intern länkning. Hur länkar du till dina andra sidor internt så att sökmotorn följer och förstår vad som är viktigt? Använd gärna interna länkar i text, breadcrumbs och se även till att dina viktigaste sidor får sin stora del av dina interna länkar.

4. Skapa sidor utifrån vad personer söker

”Man ska skapa sidor för människor och inte sökmotorer!”

Det här har du säkert hört utav personer inom sök, och inte minst från Google själva – och givetvis är det helt rätt!

Men det är en väldigt stor skillnad att skapa en sajt för en sökmotor och en sajt skapad för de som söker.

Genom att forska rätt nyckelord och därefter skapa sidor som anpassas efter vad dina kunder faktiskt vill ha skapar du någonting som användare och sökmotorer älskar. Det handlar inte om manipulation eller skräpsidor utan om kvalitativa sidor för det som användare söker efter det.

5. Välj en sökmotorvänlig plattform

Det här kan låta som världens mest givna sak men trots det är det absolut så viktigt. Din kusins barns hemmasnickrade CMS kanske inte kommer vara det mest sökmotorvänliga, eller hur? Ett bra publiceringsverktyg/CMS är extremt viktigt utifrån sök för väljer du fel är det extremt jobbigt att byta det.

Ett lokalt producerat CMS-verktyg har oftast många brister och oftast brukar jag rekommendera verktyg som WordPress eller Drupal. De är lättare än du tror och de har även bra förutsättningar för att bli sökmotorvänliga.

Dessa fem punkter kan för experter och många ses som självklara men de är så pass viktiga att de bör upprepas. Vad som du bör göra när du väl byggt din sajt? Ja, det kommer vi gå igenom i kommande bloggposter. Stay tuned! ;)

 • http://magnus.thörnblad.se Magnus Thörnblad

  Tack för ett läsvärt inlägg. Jag väntar med spänning på fortsättningen :)

 • http://www.bjornsennbrink.se Björn Sennbrink

  Punkt 2 är intressant. Äger själv en domän, i ett hårt konkurrensutsatt segment, som har 6 Linking Root Domain och 1,645 Total Links (Open Site Explorer, SEOmoz) men som ligger etta på Google (varierar säkert beroende på index, tld och historik etc). Domänen har en sajt som svarar bra emot punkt 5 ovan och sajten har nyligen gjorts om för att bättre svara mot punkt 4 (ovan). Punkt 1 har jag inte kollat nämnvärt på utan sett mer till data från GA. Återstår att addera tips från Punkt 3 och hoppas på att detta gör att jag bibehåller den fina rankningen på G =)

 • http://nyhetsfeed.se Erik Nord

  Synd bara att earthhour.se inte kommer högst upp i en sökning på varken google.se eller google.com. ;)

 • http://www.linnarsson.com/ Johan Linnarsson

  Ni missar väl inte Simons läsvärda blogg? Adressen dit är: http://www.joinsimon.se/

 • http://www.binero.se Erik

  Hej Johan,
  Du har så rätt så, som vanligt. Uppdaterat: Simons namn länkar nu till den adressen.
  Vänliga hälsningar
  Erik
  Binero

 • http://www.joinsimon.se/ Simon Sundén

  @Erik Nord Givetvis är det så att den inte ligger 1:a… än ;).

  Sanningen är den att jag lagt ned minimalt med tid på just den domänen och i princip bara satt upp en enkel HTML-sida och en Twingly Live-integration – det tog inte många minuter om jag ska vara helt ärlig.

  Skulle jag arbeta mer med sajten och även skaffa lite fler länkar till den tror jag nog att jag skulle kunna konkurrera om förstaplatsen.

  Men då får man ställa sig frågan: Är det verkligen värt den tiden? Jag ställer mig lite tveksam till det. Domänen earthhour.se är mer av ett test för att bevisa att domännamn verkligen fungerar när det gäller SEO och det har jag absolut visat.

 • Elias

  Sökmotoroptimering borde inte ligga bland de högst prioriterade punkterna vid val av plattform (5), synd att det är så, sökmotorer har för stor makt.

 • http://massagemotorn.se Victoria

  Tackar!
  Hade kanske varit bra att låta omnämnda “Google Keyword Tool!” varit en länk dit? :)

 • http://www.binero.se Erik

  Hej Victoria,
  Tack för förslag. Fixat!
  Vänliga hälsningar,
  Erik,
  Binero

 • Pingback: Simons SEO-tips @Binero: gratisverktyg för dig del 2 | Binero - bäst på domännamn, vänligast på webbhotell()

 • Pingback: Simons SEO-tips: Så skriver du för Google | Binero - bäst på domännamn, vänligast på webbhotell()

 • Pingback: En massa SEO-tips på Binero | Joinsimon.se()

 • http://www.erikbergman.se Erik

  Bra grundläggande guide. Sätter flickvännen på läsning nu när hon börjar sin bloggkarriär.

 • Gäst

  Hur är det med namn som sitter ihop i adressen? Till exempel bilarsverige.se
  Pajas första sökordet helt då eller? (bilar här, vet dock att det är ett för allmänt ord)

 • http://www.petterhedman.com/dominera-google Petter Hedman

  Bra guide!
  Enkelt att lära sig nytt här!

 • Pingback: Simons SEO-tips: iNEED.se SEO-analyserat! | Binero - bäst på domännamn, vänligast på webbhotell()

 • Pingback: Skapar en sajt vad ska du tänka på? Del 3()

 • Pingback: En ny tipsserie()

 • Pingback: Sökordsoptimering (SEO) förklarad och undervisad | Ruben Flam()


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.