Simons SEO-tips: WordPress sökguide del 3 – SEO-plugins du bör använda

 • PUSHA

Den här veckan fortsätter vi i WordPress och SEO-djungeln med några fler SEO-plugins som är bra att använda. Det finns som bekant en uppsjö men här har jag valt ut några som är viktiga om du vill ha en SEO-sajt som rockar.

Tidigare i serien: 1) SEO från början, 2) Tekniska tips, 3) Gratisverktyg 1, 4) Gratisverktyg 2, 5) Skriva för Google, 6) Länkbete, 7) WordPress 1, 8 ) WordPress 2

 

WP SEO-guide del 3: SEO-plugins du bör använda

 

1. Cross-linker plugin

Använder du WordPress som en CMS-lösning med många sidor är det fantastiskt bra att automatiskt kunna länka ett visst ord till en viss sajt och slippa länka varenda gång i brödtexten.

Det finns många plugins, men det som jag brukar använda är Cross-Linker. Cross-Linker fungerar som så att du lägger in ett ord, exempelvis ”webbhotell” och direkt kommer varenda gång det ordet dyker upp vara länkat till en specifik sida.

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan även ställa in så att det bara förekommer en gång per varje sida och att det inte ersätter dina redan befintliga länkar. Det går även ställa in vad för delar i brödtexten som inte automatiskt ska länka. Är det till exempel en underrubrik – var lugn, ställ in så att h2,h3 och h4 inte automatiskt länkar så är det fixat.

 

2. Broken Link Checker

Broken Link Checker gör precis det säger – kollar av samtliga av dina länkar i din blogg för att se ifall de är brutna.

Ibland länkar man fel internt men även kanske man länkar till externa sidor som inte längre finns. För att fördela länkkraften optimalt internt är det här ett plugin som gör ditt länkarbete lite lättare.

 

3. RSS Footer

Det finns idag många sajter som hämtar upp RSS-flöden och återpublicerar dem på sin blogg. Olyckligt nog görs detta oftast automatiskt och du som skrivit om det hänvisas inte ens som källa. Det här kan faktiskt skada din blogg då vissa av de här sidorna hamnar högt upp i sökresultaten och inte din bloggpost.

För att förtydliga detta är det bra med ett plugin som heter RSS Footer. Det här gör att vid varje RSS-post läggs det till en länk till blogginlägget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Relaterade poster-plugin

För användare och för sökmotorer är det alltid bra att internlänka på din sajt. Det bästa är givetvis att göra det naturligt i löpande text, men det finns även plugins som gör att de automatiskt visar upp relaterade poster längst ned i varje blogginlägg.

Det finns en uppsjö av dessa plugins och många av dem är riktigt bra. Personligen är YARPP (Yet Another Related Post Plugin) min favorit och det du gör är att du ställer in på sidan vad för någonting du vill visa på din blogg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Disqus

Disqus är egentligen inget massivt SEO-plugin utan snarare ett massivt kommentarssystem som är mer socialt och som gör det smidigare att kommentera på din sajt/blogg.

Enkelt uttryckt gör det möjligt för dina läsare att kommentera med sitt Twitter, Facebook eller OpenID-konto. Du kan dock vara lugn, för det går att kommentera utan dessa också.

Det som gör det hela smidigt är att när en användare svarar på en kommentar kan grund-kommentatorn får ett mail och dessutom kan de uppdatera sin egen Twitter att de just kommenterat.

För att installera Disqus behöver du göra följande saker:

 1. Registrera din sajt på Disqus.com
 2. Ladda ner pluginet och aktivera det på din sajt.
 3. Importera alla nuvarande inlägg.
 4. kapa en Facebook-app. (Görs automatiskt).

Det kan dröja en liten stund innan samtliga kommenterar är importerade beroende på hur många du har från början – men därefter är det igång.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du vet hur Disqus fungerar? Binero-bloggen har det här så det är bara att testa med att kommentera för att se hur det fungerar.

 

6. WP Pagination

I de flesta teman för WordPress är det lite krångligt att bläddra tillbaka bland blogginläggen för att se äldre blogginlägg. Här kan det då vara bra att ha en schyst pagination.

Via det här gör du det ännu lättare för sökmotorn att spindla alla dina sidor så de kommer åt allt trevligt innehåll du har.

 

 

 

 

Finns en mängd plugins som löser detta, men ett plugin att rekommendera är WP Page Navi.

 

7. WP Super Cache

Eftersom Google som bekant ser Page Speed som en faktor numera kan det vara viktigt att ha en snabbladdad blogg.

WordPress är i grundutförande inte riktigt optimalt, för har du många funktioner, plugins och widgets kan det lätt bli lite segt. Just därför behöver du ett plugin som cachear din sida.

Det finns många plugins för detta men två att rekommendera är WP Cache och WP Super Cache. Det sistnämnda rekommenderar jag personligen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag stöter dock på väldigt många som har problem med installationen så se till att läsa igenom installations-hänsvisningarna för just WP Super Cache i detalj. Har du fortfarande problem, testa då W3 Total Cache som också är ett bra plugin.

 

8. WP Redirect

Det här är ett mycket underskattat plugin – men ack så bra. Har du många sidor och förändringar på din sajt händer det att du byter URL och flyttar sidor och innehåll fram och tillbaka.

Sökmotorer som Google förstår inte alltid detta automatiskt utan man behöver göra 301 redirect (permanent redirect) för att få dem att förstå det här. Du skulle manuellt kunna göra det i .htaccess men varför det så svårt när du kan göra det direkt i WP?

 

 

 

 

 

 

 

Det här pluginet är superenkelt att använda. Skriv bara in den gamla URL:en och sedan den nya – och du har en fungerande redirect klar.

 

9. WP Smush.it

Ibland har du bilder som kan vara ganska tunga på din sajt eller för dina blogginlägg. Eftersom du inte vill att kvaliteten på bilderna ska bli sämre så kan det vara svårt att dra ned på bildernas storlek i rena KB.

Fast det går alltid optimera detta och det gör WP Smush.it. Smush.it är ett verktyg som optimerar JPEG- och GIF-kompressionen och således gör att bilderna blir mindre fast kvaliteten är densamma.

 

WP Smush.it gör det här automatiskt så genom att aktivera det här pluginet så kommer samtliga av dina nya bilder bli perfekt optimerade.

Du kan även om du vill gå igenom dina äldre bilder och få dem optimerade via Smush.it, vilket alltid rekommenderas.

Har du förslag på fantastiskt bra SEO-plugins som vi missat? Ingen är gladare än vi om du kommenterar nedan! ;)

 • Pingback: Tweets that mention Simons SEO-tips: WordPress sökguide del 3 – 10 SEO-plugins du bör använda | Binero - bäst på domännamn, vänligast på webbhotell -- Topsy.com()

 • http://nabillionaire.se Nabil El Alaoui Sossey

  Hört talas om SEO Super Comments förut?

  Föreslår att du tar dig en titt på det :)

 • http://www.tnyholm.se/ Tobias Nyholm

  Jag skulle rekommendera w3 Total Cache framför WP Super Cache.

 • http://www.acc.nu Bertil

  Här var det många plugins som jag ska testa. Ett plugin som jag gillar är Broken Link Checker, det är tråkigt att komma till en sajt med döda länkar.

 • http://erikbergman.se Erik

  Analyticspluginet är också riktigt smidigt.

 • Pingback: Simons SEO-tips: Wordpress sökguide del 4 - tips för att få fler besökare till bloggen | Binero - bäst på domännamn, vänligast på webbhotell()

 • http://www.tomatsallad.nu Chefstomaten

  Hej!

  Tackar för en till bra lista. Plug-in:t “WP redirect” har jag aldrig hört talas om tidigare men det låter mycket smidigt. Heter det exakt så eller något liknande Jag har lite svårt att hitta rätt. Verkar finnas många plug-in med likartat namn men inget som heter exakt så här (och dyker upp högt i sökresultaten – däremot dyker den här artikeln upp rätt tidigt).

  Tack på förhand!

 • http://www.bhkrf.se/ bhkrf

  WP Super Cache och liknande tillägg som skapar statiska sidor är ett stort steg (ett decennium) tillbaka till Webb 1.0. Dagens användare önskar användarorienterade sidor, snabb åtkomst och real-time webb, annars flyr de till andra webbplatser. En bra lösning är att utöka PHP Memory Limit. På min sida hos Binero är det begränsat till 48 Mb. Det är för lågt för WordPress.

 • http://www.joinsimon.se/ Simon Sundén

  Jag håller faktiskt på att kolla det pluginet. Det är ett intressant koncept som kan komma att hjälpa många sajter med mycket kommentarer. Ska däremot undersöka det lite närmre först innan jag skriver om det.

 • http://www.joinsimon.se/ Simon Sundén

  W3 Total Cache är också ett väldigt bra plugin. Finns en hel del olika åsikter om vilket som egentligen är bäst. Själv är jag av uppfattningen att det bästa är att ha ett Cache-plugin än att inte ha något alls :).

 • http://lauhakari.com/ Lauhakari [mikko]

  finns det nån anledning till varför du föredrar Disqus, framför exempelvis Automattics egna Intensedebate ??
  Mer än att Disqus är mer populärt =)

 • http://www.petterhedman.com Petter Hedman

  Wp super cache skall jag kika in. Har en slö webbplats…ler…
  tack för all fin information.
  Gott nytt år!

  Petter Hedman


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.