Första dagen på jobbet: din nya dator

 • PUSHA

Så du börjar på ett nytt jobb. Det första du hittar vid ditt bord, eller i ditt arbetsrum, är förhoppningsvis din dator. Oavsett om du valt Mac eller PC så har du troligen redan en bunt verktyg och program du hellre jobbar med än andra. Och har du en arbetsgivare som inte låst ner din dator så får du kanske välja programmen själv.

Då detta är min första dag på Binero är det ju passande att jag börjar med att berätta om några av programmen jag hunnit installera under förmiddagen. Du får gärna hänga på och berätta vilka program du behöver för att få jobbet gjort.

 

Läsa e-post

Kör man Mac, så kör man gärna Mail. Detta är Apples egna program som följer med operativsystemet. Det finns andra mailprogram som också är trevliga på Mac, exempelvis den mer minimalistiska e-postklienten Sparrow som fått stora framgångar sedan lanseringen för några månader sedan. En annan favorit är Microsoft Outlook, även om PC-versionen i mitt tycke är betydligt bättre än Mac-versionen som Microsoft av någon anledning inte har fått ordning på. Vilken är din favoritklient för e-post?


Hitta och starta program. Snabbt.

Som PC-användare har man antingen Start-knappen med tillhörande menyer, eller skrivbordet, eller startraden nere i skärmens nederkant, eller alla tre för att placera programikoner på. I Mac:en kan man lägga dem i den så kallade dockan, alltså en motsvarighet till Windows startrad. Fast eftersom Mac-folk gillar stora, färgglada ikoner så blir det snabbt fullt i dockan, och då kan man göra den mindre, men då syns inte ikonerna lika bra.

Så Mac-folket har börjat leta efter sätt att komma runt det där och ett av dem heter Alfred. Precis som i Batman-filmerna är Alfred en ständigt trogen butler, alltid redo att hjälpa dig hitta programmet du letar efter. Tryck på alt + mellanslag och en sökruta dyker upp som den ovan. Skriv in ett par tecken av det program du vill starta och när Alfred hittat det trycker du return och programmet startas. Ett annat alternativ är att använda sökfunktionen Spotlight men den är inte alltid lika snabb som Alfred.

Hur organiserar du dina program bäst? Kommentera gärna och berätta mer!


Bildbehandling

Gimp, Paint, Photoshop. Det finns val för alla plånböcker och smaker. På Mac:en finns det sedan något år tillbaka ett program som vuxit fram till ett lite mer seriöst alternativ för alla de som tidigare automatiskt köpte Photoshop och grät när fakturan kom. Pixelmator heter programmet och även om det givetvis inte har alla finesser som Photoshop har räcker det längre än man kan tro. Och för 419 kronor är det svårt att inte bli nöjd, jämfört med de 8000+ kronor som Photoshop kostar. Om du är orolig för att Pixelmator inte räcker för dina behov kan du testa dig fram genom att ladda ner programmet från dess hemsida först och testa gratis i 30 dagar.

Vilket program använder du för grafik och/eller bildbehandling?


Musik non-stop

Sitter man och ska vara kreativ hela dagarna, måste det till musik för att smörja kugghjulen där uppe. Åtminstone är det så för mig så jag lyssnar på musik. Jämt. Men till skillnad från många andra mac-ägare kör jag inte iTunes såvida jag inte ska synkronisera eller uppgradera min iPad eller iPhone. Nej, det är vår svenska stolthet Spotify som gäller. Jag betalar gärna en hundring per månad för att ha musiken i “molnet” och dessutom slippa lyssna på reklam.

Lyssnar du på musik när du jobbar vid datorn, och vilket program/tjänst använder du då?


RSS-läsare

Även om Twitter börjat bli en allt bättre resurs för de som söker efter intressanta nyheter eller bara vill hålla sig uppdaterade så är RSS fortfarande svårslaget. En bra RSS-klient är därmed ett måste, och även om jag testat många jag hittat och gillar så kräver i princip alla att man har ett Google-konto för att kunna synkronisera flöden mellan mobiltelefon och dator.

Så jag skippade synkroniseringen helt och satsade på en egenhostad lösning istället. Fever heter den och körs med fördel på Linux/BSD/Mac OS X eller annat som kör PHP, Apache och MySQL. Fever uppdaterar sig regelbundet medelst scriptkörning i Crontab och går utmärkt att läsa i de flesta webbläsare, både på dator, smartphone och surfplatta.

Fever kostar 30 dollar. Värt varenda öre.

Vilken är din favoritklient för RSS?


Kvitter, kvitter!

Twitter fungerar ju alldeles utmärkt på webben. Men det är ändå något lite speciellt med en riktigt bra twitterklient i din dator. På Mac:en tycks det lanseras en ny klient för Twitter var och varannan dag men en som blivit en stor favorit hos undertecknad är Echofon som finns både för Mac, iPhone och iPad. En av de intressantare funktionerna är att dessa tre via Twitter kan synkronisera vilka tweets du läst sist. Mac-versionen behövs inte för att detta ska fungera för övrigt. Utöver det är programmet snyggt, stödjer push av tweets och kostar ingenting.

Hur kvittrar du helst?


Håll koll!

Getting Things Done, eller GTD, har varit en populär term ett par år nu. Även här finns det gott om verktyg och webbtjänster för att hjälpa dig hålla koll på olika saker. Ett par favoriter finns för mig; den ena heter OmniFocus och finns för Mac, iPad och iPhone, där den bästa versionen ironiskt nog är för iPad och inte för Mac, som var den första versionen. OmniFocus klarar av att synkronisera sin databas via bland annat WebDAV vilket är välkommet om man rör mycket på sig. Vill man hitta nackdelar med OmniFocus är det inte svårt; det är löjligt kraftfullt, förhållandevis dyrt och det grafiska gränssnittet är inte helt logiskt alla gånger. Där är konkurrenten Things bättre. Lägre pris, snyggare och mer lätthanterligt gränssnitt som man omedelbart gillar, men synkronisering mellan dator och iPad/iPhone kan endast göras över WIFI i dagsläget. Vidare är företaget bakom Things inte helt enkla att ha att göra med, vilket man inte kan säga om Omni Group som utvecklat OmniFocus.

Vilket är bäst då? Things är enklast och snabbast att använda, men OmniFocus låter dig få jobbet gjort om du har behov av synkronisering och sådant Här på Binero kör jag Things då jag inte har något behov av att synkronisera mina data någon annanstans. Vilka motsvarigheter finns på Windows? Jag har inte lika bra koll som på mac-sidan men Fusiondesk ser ruggigt bra ut. Dock har den ingen motsvarighet för exempelvis iPhone eller iPad vilket kan vara en nackdel om man vill jobba så.

Redigering

Oavsett om man knackar HTML eller kodar PHP så krävs en bra editor. Den jag fastnat för på Mac heter Coda, samma företag som ligger bakom den lysande FTP-klienten Transmit, Coda innehåller smarta funktioner som en inbyggd SVN-klient, möjlighet att samarbeta med en kollega i samma kodfönster oavsett var denne befinner sig, en inbyggd CSS-editor och en inbyggd terminalklient med SSH. Bland annat

Vilket program knackar du helst kod i?

Vilket program använder du för att planera din tid?

Det var några av programmen jag använder dagligen. Berätta gärna i kommentarerna vilka du använder!

Första bilden i denna text kommer från Bjarne Tveskov.

 • http://mostrom.eu/ Jan Erik Moström

  Email: Mail, Mailplane
  Starta program: LaunchBar
  Bildbehandling: Acorn, Pixelmator, Flare
  RSS: NetNewsWatcher
  Twitter etc: Socialite
  Håll koll: OmniFocus
  Texteditor: BBEdit
  FTP etc: Interarchy
  Lösenord: 1Password

 • http://twitter.com/xintron xintron

  email: mutt
  launcher: keybindings i ratpoison alt. en dzen lösning
  bildbehandling: gimp
  rss: google reader
  twitter: twirssi (irssi plugin)
  texteditor: the one and only, vim!
  ftp? scp/rsync
  lösenord: Minnet är bra ;)

 • Qarine

  Starta program: LaunchBar, alla gånger. Gör så mycket mer än starta program. Har skrivit flera små applescript som gör livet lättare.
  Håll koll: Omnifocus
  Texteditor: TextMate.
  Rss: NetNewsWire
  Lösenord: KeePassX
  Arkivera filer: EagleFiler.
  och sedan icalbuddy + geektool för att lägga kalendern och div andra saker på skrivbordet

 • http://balance-guild.eu/ Lan

  Email: Mozilla Thunderbird
  Bildbehandling: Photoshop, Paint Shop Pro X
  Musik: Spotify, Winamp
  RSS: Google Reader
  Texteditor: Notepad++
  FTP: FileZilla

 • http://www.linnarsson.com/ Johan Linnarsson

  För sociala medier använder jag Socialite! Kanon och klarar av Facebook, Twitter, RSS, Digg, Flickr, Google Reader.. Smidigt att ha allt i en och samma app! Finns att köpa på App Store eller hos utvecklarens hemsida. Kanonbra!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.