Google ruvar också på guldägg – vi har listan över webbpåskens alla Easter eggs!

 • PUSHA

För oss som vurmar för webben handlar inte påsken allena om färgglada godisägg. Något som om möjligt är ännu mera mumma än att fylla gommen med skumtuppar är att leta skumma Easter eggs på nätet.

Vi har tipsat om webbägg förr, men påsken 2011 bjuder vi på påskägg a la Google – det vill säga blandade roligheter som Google gömmer mellan raderna och lätt eggar skrattet när man hittar dem!

Googles alternativa sökmotorer

Att det finns många fina sätt att googla fram riktigt fina resultat är ju ingen nyhet direkt. Men ibland kunde man önska att hela sökmotorn i sig kunde bjuda på mer variation. Och nej, det är inte en önskan som Google förbisett, tvärtom. Här ett gäng nischade “Google-motorer” som gör hela sökmotorn i sig till ett litet äventyr:

 

 

Sköna söktermer

- Hitta (inte!) Chuck Norris.

Du vet den sköna snubben Chuck Norris, som det webbskämtas om till både höger och vänster (är det en “gubbkunskap” du inte bryr dig jota om så hoppa över det här…)? Honom har i alla fall Google ett skönt förhållande till. Så här gör du för att fatta vitsen:

 1. Stäng av Google instant-funktionen (görs till höger om sökrutan, går i ett svisch och är lika enkelt att slå på igen sen).
 2. Skriv in “find Chuck Norris” i sökrutan.
 3. Klicka på det översta resultatet och läs noga infon på länken som följer… ;)

 

- Vad är meningen med livet?

Har du läst Liftarens Guide till Galaxen så vet du förmodligen svaret på det. I alla fall verkar Google stödja författaren Douglas Adams fiktiva teori. Googla meningen “answer to life the universe and everything” och se bara vad som dyker upp… Att Googla “once in a blue moon” ger ett annat matematiskt roligt svar…

- Hur tar jag mig från New York till Tokyo?
Gå in på Google Maps och be om en vägbeskrivning från New York till Tokyo (du vet, den där vardagliga veckoturen…eh…). När du fått resultatet så scrolla ner en bit, närmare bestämt till rad 31. Där jäklar börjar det hända grejor!

 

- Den oändligt rekursiva rekursionen
Gå in på Google, stäng av “Google Instant” och sök på det engelska ordet “recursion” (på svenska “rekursion”, men den sökningen ger inget lol:igt resultat på Google tyvärr). Nåja, när du fått upp sökresultatet så titta nedan på förslaget “did you mean….?”. Kul skämt från Googlefolkets sida med potential att pågå i all oändlighet…

 

Galenskap på Google Earth

- Chatta med en alien
Tanka hem Google Earth, besök Mars (ja, planeten…), skriv in “Meliza” i sökrutan och med ett svisch får du möjligheten att chatta med den trevliga om än fåordiga roboten Meliza.


Överdrivna översättningar

- “What happens in…”
Att Google gillar språk är ju ingen nyhet. Och självklart har de inte glömt addera lite humor även till sina mer språkvänliga tjänster. Gå in på Google Translate, välj latin som översätt-från-språk, välj valfritt till-språk och skriv in “quid pro quo”  i översättningsrutan. :)

- Voff?
Behöver du hjälp med att fatta vad ditt husdjur säger? Missa inte tjänsten (som finns som mobilapp!) “Google Translate for animals”. :P

 

Doodles medan du Googlar (och orm medan du Youtubar)…

- “Play the holiday away!”
Du har antagligen inte missat att Google ser till att uppmärksamma högtider av olika slag, såsom påsk, med olika Doodles (enklare uttryckt: de smäller dit en tillfälligt ny typ av Google-logga vid sökrutan). Somliga har blivit populärare än andra, och en som många tyckte var en riktig höjdare var Googledoodlen Pacman som tillät en att spela Pacman direkt i logotypen :). En glad nyhet är att den fortfarande finns tillgänglig, bara du knappar in rätt adress! http://www.google.com/pacman/

Vill du få koll på alla Google-Doodles genom tiderna så hittar du en komplett lista (självklart med bild på loggorna) över dem här.

- “Stay awake with the snake”
Diggar du att ha spelmoment som “stör” medan du egentligen gör något annat har vi även ett annat “easter-egg” trix som du hittar på Youtube. När du startat ett klipp tryck på paus, håll sedan inne vänster piltangent i minst två sekunder. Fortsätt att hålla den nere och tryck samtidigt på piltangent ner. Vips dyker en sträng av den berömda Snake-spels-ormen upp mitt på Youtube-skärmen :).

Google har en drös med andra roligheter för sig, men vill du ha hjälp att hitta fler (inte nödvändigtvis Google-relaterade) easter eggs, listar till exempel Cnet ett gäng sköna webbägg. Listan är visserligen från 2008, men de flesta är fortfarande aktuella.

Vi på Binero tackar bland annat denna PCWorldkälla för inspiration, och har du själv tips om gömda webbägg, förgyll vår påsk med tips nedan!

 • Martin

  Du har råkat lägga in ett mellanslag i länken till Google L33k och Google Bork, så de länkarna funkar lite sisådär…
  Vill man ha ännu en lite nördig variant av Google kan man ju besöka http://goosh.org/
  Visserligen inte något easter egg, men ack så rolig (om man är lite nördig)

 • http://blogg.binero.se Binero

  Hej Martin,
  Tack för förslag. Länkarna fixade.
  Vänliga hälsningar,
  Erik
  Binero


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.