Uppgraderingen av BineroNet: lastbalansering

  • PUSHA

Binero har sedan 2007 växt fortare än något annat svenskt webbhotell. Samtidigt återinvesteras alla intjänade medel för att samtidigt skapa den säkraste och bästa tänkbara webbhotellplattformen. Tidigare har vi berättat om vår driftavdelning som började sitt arbete i augusti 2010, och om uppgraderingen av vårt lagringsnät.

Här lite om hur era er trafik lastbalanseras innan den når webb- och e-postservrarna hos Binero!

 

I takt med att Binero vuxit så det knakar de senaste åren. Det har varit en rolig period och mycket har hänt sedan vi vann webbhotellstestet i InternetWorld första gången 2009. Med en kraftigt utökad styrka på driftavdelningen under ledning av Johan Kummeneje inleddes arbetet med att uppgradera och strukturera om i princip hela driftmiljön. Ett område som fungerade mindre bra var hur lasten fördelades mellan de olika servrarna som då fanns i drift. Efter att en utredning av driftens behov gjorts införskaffades därför två lastbalanserare.

 

Från accessstackar ned till servermiljön - all trafik lastbalanseras.

En lastbalanserare gör precis vad namnet antyder: tar emot all inkommande trafik och skickar den sedan vidare till den eller de servrar som har lite att göra. På så sätt håller man svarstider nere till ett minimum och kan med hjälp av lastbalanserarnas statistik också hålla koll på trender och kan på så sätt bygga ut driftmiljön i god tid och utan någon nedtid. En lastbalanserare håller inte bara koll på hur mycket en viss server har att göra just nu, utan också bakåt i tiden för att se om servern har haft hög last under en längre tid, vilket i sin tur kan peka på att en server har prestandaproblem eller att hela driftklustret behöver byggas ut.

Lastbalansering är ett intressant område. Det finns otaliga sätt att arbeta med det, allt från gratisprogram som HAProxy som tillhandahåller en ypperlig men ändå grundläggande lastbalansering av allt från HTTP- till IMAP-trafik, till stora dyra och mer avancerade lösningar som Big-IP från F5 som kan göra i princip allt förutom att rosta bröd och mjölka kon.

Sedan ett år tillbaka använder Binero två lastbalanserare från just F5. Modellerna, Big-IP 3900, står framför klustren av Litespeed-och Windowsservrar som servrerar webbsajter, framför klustret av e-postservrar samt framför DNS, SSH, redirect- och webmailservrarna. En intressant funktion som Big-IP-maskinerna erbjuder är att med en riktigt avancerad analysfunktion förutspå vilka noder i ett kluster som kommer att vara mer upptagna än andra och sedan fördela lasten därefter.

 

Big-IP 3900.

Strukturen i Bineros driftmiljö ger oss inte enbart möjlighet att få ut maximalt ur våra investeringar i servrar och accessnät, utan också att om det så behövs uppgradera eller byta ut delar av nätverket utan att driften påverkas.

I nästa avsnitt i serien om BineroNet tittar vi närmare på hur vi routar vår trafik!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.