Steve Jobs har avlidit

  • PUSHA

Steve Jobs har lämnat oss.  Mannen som skapade Macintosh, iPad, iPhone och iPad, samt tog ett litet företag som arbetade med dator genererade animationer till att bli en av Hollywoods hetaste filmbolag, förlorade mot cancern.

Apples medgrundare, tidigare VD och på slutet styrelseordförande, har avlidit efter en lång tids kamp mot cancer. Han startade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak och Ronald Wayne och med lanseringen av Apple II ett år senare blev företaget snabbt ett av de hetaste i Silicon Valley.

Steve Wozniak och Steve Jobs

Succén med Apple II varade över hela 80-talet och först 1993 slutade Apple tillverka maskinen som då uppgraderats under årens lopp. Apple IIe blev den sista modellen i serien. Jobs, som under sin hela karriär vägrat vara nostalgisk tittade framåt och upptäckte 1982 ett litet projekt inom Apple som bar namnet Macintosh.

Steve Jobs, 1977.

Dess skapare, Jef Raskin, ville bygga en enkel maskin som skulle saluföras till ett lågt pris men Jobs tog snabbt över projektet och styrde det mot Raskins vilja till det som blev en av historiens största ikoner. 1984 lanserades Macintosh under pompa och ståt och till en början var succén given även här. Macintosh skulle dessutom bli Jobs revansch efter fiaskot med Lisa som lanserades knappt ett år innan Macintosh. Jobs blev utsparkad från teamet bakom Lisa och mycket av det som fanns i den första Macintosh-modellen bar tydliga spår av vad Jobs ville uppnå med Lisa, som sägs ha döpts efter hans dotter som han under många år förnekade faderskapet till.

Men Macintosh sålde dåligt, och 1985 uppstod en maktkamp mellan Jobs och dåvarande VD John Sculley som Jobs själv rekryterat till Apple från Pepsi med den legendariska säljpitchen “Vill du sälja sockervatten till ungar resten av livet, eller vill du förändra världen?”. Styrelsen tog Sculleys parti och blott några månader senare lämnade Jobs Apple efter att företaget placerat honom med en sekreterare i en övergiven byggnad långt bort från Apples campus i Cupertino.

Steve Jobs lanserar NeXT

Revanchsugen startade Jobs NeXT, ett företag som han till en början inte riktigt visste vad det skulle göra förutom att producera en ny datorplattform. Efter en tids sonderande var planen att datorerna från NeXT skulle konstrueras och marknadsföras mot den akademiska marknaden, ett beslut som säkerligen var enkelt att ta efter att NeXT tvingats till en uppgörelse med Apple om att Jobs nya företag inte skulle konkurrera direkt med Apple. Detta kom i sin tur till stånd efter att Apple stämt NeXT för att de senare rekryterat ett stort antal nyckelpersoner från Apple.

Men NeXT blev inte den framgång som Jobs hoppades på. Datorerna sålde dåligt och hårdvarutillverkningen lades ned till förmån för företagets operativsystem och mjukvara, som sålde destå bättre och gjorde det möjligt för kunderna att snabbt utveckla mjukvaror för webben via objektorienterad programmering. 1996 blev NeXT kontaktade av Apple för att undersöka om NeXTSTEP, NeXT:s operativsystem, kunde vara en ersättare till Apples föråldrade MacOS, som Apple själva aldrig lyckades skapa en ersättare till trots flera försök. Efter snabba förhandlingar så köpte Apple upp Jobs skapelse och Jobs, som inte satt sin fot på Apples campus sedan han lämnade företaget återvände nu som en konsult till styrelsen. Det tog inte ens ett år så var dåvarande VD Gil Amelio petad efter inte ens 100 dagar på jobbet, och Jobs tog över som tillfällig VD. Han satte nu igång med att rensa upp på Apple. Styrelsen, som var i princip intakt sedan Jobs fick sparken, byttes ut till personer som Jobs själv kände eller hade förtroende för, och 1998 lanserades iMac, en dator som tog mycket av egenskaperna från den första Macintosh-modellen och kombinerade det med MacOS och ett enkelt sätt att ansluta sig till Internet. Datorn blev en enorm succé och för första gången på många år visade Apple en blygsam vinst igen, något som var ett enormt styrkebesked med tanke på att företaget var närmast konkursfärdigt när de köpte NeXT.

Och resten är, som det brukar heta, historia. Jobs och hans team skapade floppar som Power Mac G4 Cube, men destå fler vinnare som iPod, iPhone, iPad och en rad Macintosh-modeller, alla produkter som blivit riktmärken för konkurrenterna som under flera år ägnat sig åt att låna, inspireras av och i vissa fall kopiera Apples produkter rakt av.

Steve Jobs presenterar iMac

Lönsamheten i det bolag som Jobs lämnar efter sig är närmast löjlig. En analys på sajten Asymco visar att Apples Apples iOS-produkter, iPhone, iPad och iPhone Touch, tillsammans är mer lönsamma än hela Microsoft. Macintosh-datorerna drar in mer pengar till Apple än vad Windows gör till Microsoft.

Man kan tycka vad man vill om Steve Jobs metoder för att nå framgång, han var en erkänt hänsynslös perfektionist som alltid krävde allt och lite till av sina anställda. Men som visionär finns det ingen i IT-branschen som är ens i närheten av hans fingertoppskänsla för vad kunderna ville ha. Så varje gång du tar upp en smartphone, oavsett märke, eller en surfplatta, oavsett märke, eller ser på en film från Pixar, så ha i åtanke att adoptivbarnet från Cupertino, Kalifornien, gick från att vara en respektlös hippie till att bli en av världens mäktigaste och inflytelserika personer.

Steve Jobs efterlämnar hustru och fyra barn. Han blev 56 år gammal.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.