Lär dig mer om OpenCart, del 2: Installera OpenCart

  • PUSHA

För alla er som har funderat på att starta och driva en egen e-butik, men aldrig tagit chansen för att kunskapen om hur man gör eller för att kapitalet till det inte har funnits där, tar vi nu ett helhetsgrepp på OpenCart, ett populärt e-handelssystem du med fördel kan köra i ditt Binero-konto.

Idag publicerar vi andra delen i en serie guider i samarbete med webbutvecklarna.com som tar dig från ax till limpa och visar hur du bygger en färdig och bra webbutik. Del ett av vår serie guider finner du här.

Nu är det dags att installera OpenCart för att komma ett steg närmre din väg till en egen e-butik. Följ stegen nedan för att gå igenom installationen steg för steg;

Installera OpenCart

Packa upp filerna som du har hämtat hem från www.opencart.com. I mappen finns tre stycken textdokument (installation, licens, och uppgradering) dessa är en kortbeskrivning på hur du skall gå till väga under installationen. I övrigt hittar du en mapp som heter ”upload”, det är innehållet i denna mapp som du skall lägga upp på den egna servern eller webbhotellet.

Steg 1

Starta din ftp-klient (i denna guide kommer vi att använda Filezilla som ftp-klient). Har du ingen ftp- klient redan installerad på din dator så kan du ladda ner Filezilla på adressen http://filezilla-project.org Gå till den mapp på serversidan (höger sida i Filezilla) som butikens filler skall ligga i och välj sedan den lokala mappen vars innehåll är installationsfilerna för OpenCart och som skall läggas upp på servern (detta gör du på vänster sida i Filezilla). Markera alla filer och kataloger i mappen ”upload”, högerklicka och välj ”skicka” för att skicka över filerna till servern.

Steg 2

Nu när filerna ligger på servern öppnar du din webb- läsare och går till adressen ditt filerna ligger.

Placerade du filerna i root-mappen på serven går du till adressen www.dinbutik.se är sedemera filerna placerade i en underkatalog på servern som exemp- elvis heter opencart går du till adressen www.dinbutik. se/opencart

Du möts då av följande fönster:

Detta är steg 1 i installationen av din nya e-butik. Läs igenom licensavtalet och godkänn det genom att bocka för kryssrutan vid ”I agree to the license” och klicka sedan på ”continue” för att gå vidare till steg två av installationen av OpenCart.

Här får du reda på statusen för din server, som om du har stöd för det som OpenCart kräver och ifall installationen har rätt att skriva till vissa filer på din server. Se till så att alla filer har skrivbehörighet för OpenCart (vet du inte hur du gör detta, så läs instruktionerna för den ftp-klient du använder eller kontakta ditt webbhotell för support). När allt ser bra ut klickar du på knappen ”continue” för att gå vidare i installationen.

Steg 3

I fältområde 1 ska du ange de uppgifter som behövs rörande din databasanslutning.

Ange följande uppgifter:

  • Hostadress för databasen
  • Användarnamn
  • Lösenord
  • Databasens namn
  • Här kan du ange ett prefix för din databas (detta är dock inte nödvändigt)

I fältområde 2 anges det användarnamn och lösenord som du vill ha för administrationsdelen för din e-butik.

  • Användarnamn
  • Lösenord
  • E-postadress

Klicka därefter på continue för att gå vidare.

Nu är installationen av OpenCart nästan klar. Gå tillbaka till din ftp-klient och på serversidan markerar du mappen som heter ”install” och tar bort denna från servern, då denna mapp av säkerhetsskäl inte skall ligga kvar.

Nu kan du se butiken på adressen www.dinebutik.se Glöm inte att lägga till hela sökvägen i adressen om du har lagt till installationen i en specifik mapp. Exempelvis, så om mappen heter ”opencart” blir adressen då www.dinebutik.se/opencart.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.