1,1 miljarder spambrev stoppade av Binero

  • PUSHA

Får du spam i din mail?  Några (men långt ifrån alla) webbhotell lägger ner energi och resurser på att se till att deras kunders brevlådor är fria från spam. Om du har oturen att ha din mail hos ett webbhotell som inte tar detta problem på fullt allvar utan låter dig ta smällen så tipsar vi här om några alternativ på hur du slipper vada igenom spam, bedrägeriförsök och mail med bifogade virus varje dag.

Att hantera och blockera e-postburna hot som malware, phishingförsök och givetvis vanlig enkel spam är både enkelt och svårt. Vill du slippa problemet helt? Skaffa dig en e-postadress som är extremt komplicerad och som du lämnar ut till så få personer, tjänster och företag som möjligt. Men kanske har du redan en e-postadress som är etablerad, som går till ditt företag eller som du bara använt väldigt länge och därför inte vill byta. Inga konstigheter där, men ju mer du använder en e-postadress, desto större hot blir den för dig och din brevlåda.

Hur vi stoppar SPAM

Många webbhotell har idag ett kvalificerat skydd mot e-postburna hot och spam, vilket vi applåderar. Vi på Binero har valt att arbeta med Halon:s VSP, vilket vi tidigare bloggat om här och här, och som vi tidigare berättat så har våra mest drabbade kunder gått från att ha ett par hundra spambrev i sin brevlåda varje dygn till ett par stycken som värst, och för att sätta det i relation till något har vi enligt Senderbase en magnitud på 5.9 – 6.0 i mängden utgående mailtrafik, vilket är om inte högst så bland det högsta bland alla svenska webbhotell, eller närmare 0,01% av all e-posttrafik på Internet i hela världen.

Totalt sett har vi sedan vi införde Halon VSP som spamskydd blockerat över 1,1 miljarder spambrev åt kunderna i Binero 1.0 och 2.0. Denna siffra är alltså betydligt högre än vad vi tidigare redovisat, beroende på att statistiken då inte var komplett. Hur många gigabyte e-posttrafik det innebär har vi tyvärr ingen statistik på men klart är att om ens 20 procent av de 1.1 miljarder breven kommit igenom ett spamfilter så hade våra e-postsystem haft det svettigt.

Vi berättar detta av den enkla anledningen att vi är enormt stolta och glada över att vi blockerat över en miljard angrepp på våra kunders e-postlådor, och detta med en produkt utvecklad i Göteborg av ett svenskt företag.

Ta eget ansvar för din inbox

För oavsett vad just ditt webbhotell lovar så går det inte att stoppa all spam, något kommer alltid att slippa igenom även det bästa skyddet i världen. Det finns en uppsjö av metoder som kan appliceras på servernivå för att försvåra för spammarna att få ut sina attacker, exempelvis graylisting och Sender Policy Framework (SPF), men många av dessa påbyggnader på en redan existerande standard (SMTP) har haft svårt att slå igenom då det i sedvanlig ordning finns åsiktsskillnader när det gäller vad som ska gälla.  Blockeringslistor som Spamhaus Zen-lista arbetar reaktivt utifrån vad andra rapporterar in till den och är därför endast hjälpsam efter att en första attackvåg redan genomförts.

Skillnaden mellan en lösning som vi på Binero använder och en del andra webbhotell är att vissa som inte kan eller vill investera i ett riktigt bra skydd mot spam och använder då istället exempelvis Spam Assassin.

Spam Assassin är i sig ingen dålig mjukvara, men den kräver stora mängder kontinuerligt underhåll för att kunna leverera ett riktigt bra skydd och även då så kommer Spam Assassin att släppa igenom en hel del spambrev som exempelvis VSP troligen skulle ha stoppat. Vidare lägger Spam Assassin en onödig last på användarnas brevlådor och webbhotellens system då den aldrig stoppar spam utan endast taggar misstänkta brev som spam och sedan släpper dem vidare för hantering av underliggande system.

In och utflöde från ett av våra e-postfilter

VSP taggar inte  e-post som spam och sedan släpper igenom det utan om det är spam så stoppas det. Direkt. Våra interna system slipper handskas med brev som inte har där att göra och våra kunder slipper ha spamkorgar att vada igenom för att se om det finns ett brev som hamnat där av misstag. Så när du väljer webbhotell, kolla upp vilket skydd de webbhotell du funderar på använder. Överlåt inte ansvaret för att freda din brevlåda till din leverantör utan gör ett aktivt val så slipper du ångra det sen.

Är du inte nöjd? Byt till Binero – läs vår guide om hur du går tillväga. Det är enklare än du tror!

Men, om du ändå sitter fast hos din leverantör och får in spam, virus, malware och phishingförsök i din brevlåda finns det ändå saker du kan göra för att freda dig. Kör du OS X och Macintosh finns programmet SpamSieve som har ett mycket bra renommé på marknaden. Kostnaden är 30 dollar och det är värt varenda öre om du måste hantera den här typen av problem själv. Kör du Windows finns det flera lösningar från exempelvis F-Secure, Symantec med flera som kan integreras i exempelvis Outlook och skyddar din brevlåda från de största hoten. Linuxanvändare kan med fördel använda sig av Spam Assassin men då med förbehållet att det krävs att man som användare tar sig tid och justerar inställningar och parametrar och sparar spambrev som Spam Assassin kan lära upp sig själv på.

Vill du undvika att bli listad på en spamlista? Byt e-postadress! Om du har en gammal e-postadress så har du nästan garanterat uppgett den i en tävling, på ett webbforum, i en kommentar på en blogg eller i en undersökning. Kanske har du skrivit in den på din egna hemsida i klartext, vilket är rena julafton för de programvaror som ligger och söker efter e-postadresser på Internet.

Om du måste skriva ut din e-postadress på en webbsida, ange din adress i formatet “adress (a) domän punkt tld” eller liknande så en människa förstår hur adressen egentligen ska se ut men ett program får betydligt svårare att förstå att det är en e-postadress det handlar om.

Vill du veta mer om aktuella bluffbrev som cirkulerar? CommTouch har en blogg kallad CommTouch Café som innehåller aktuella spam/phishingbrev som du kan få via e-post, Twitter eller Facebook. Lägg till den i din RSS-läsare så du inte missar något.

Framtiden

I och med att IPv6 införs på allt bredare front så finns det en potentiell risk (eller möjlighet, beroende på vem du frågar) att mängden IP-adresser för IPv6 gör det möjligt för varje spambrev att ha en egen IP-adress som avsändare istället för idag där man kan blockera enstaka adresser eller ett block av adresser. Även om RBL-tjänsterna lade in varje enskild ip-adress för varje spambrev så skulle storleken på en databas för en RBL bli så ohanterlig så den omöjligen skulle fungera. Räkna dock med att det finns gott om skarpa hjärnor där ute som funderar på det här problemet och förhoppningsvis finns det en lösning snart.

 Har du fler tips om att skydda sig mot spam? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.