Silicon Valley-cheferna som jobbar för sju kronor om året

  • PUSHA

Vad kan VD för Facebook, Google och HP tjäna per år? Ska man döma av bolagens storlek och lönsamhet borde deras löner klå svenska giriga bankchefers dito med råge. Vi på Binero kollade och nej, några av världens största IT-bolags VD:ar tar ut lika mycket som Steve Jobs fick i lön varje år: en dollar, eller drygt sju kronor.

 

Sergey, Mark och Meg: Dollar-a-year-men

“En penny för dina tankar” är ett välkänt uttryck som enligt legenden skrevs ned av John Heywood, en författare som i boken “A dialogue conteinying the nomber in effect of all the proverbes in the Englishe tongue” från 1546 samlade uttryck som han snappat upp lite här och var. Var uttrycket egentligen kommer ifrån låter vi vara osagt, eftersom det nog är ingen som egentligen vet det, men det är ett passande uttryck för att beskriva hur några av Silicon Valleys mäktigaste företagsledare idag dumpar sin lön till i princip ingenting. Åsikterna om varför Sergey Brin på Google, Mark Zuckerberg på Facebook och Meg Whitman, numera VD på HP, gör så här går isär men tittar man steget längre så ser man inte helt överraskande att dessa företagsledare, i många fall grundare av bolaget de styr, belönas med aktieoptioner och andra bonusar. I USA kallas de “dollar-a-year man” – ett uttryck som har sin historia från tiden efter första världskriget.

 

Turnarounds – ett låglöneyrke?

Redan 1978 satte en man standarden. Det var Fords före-detta VD Lee Iacocca som efter fiaskot med Fords synnerligen livsfarliga bil Ford Pinto fick en storlek 43 i ändalykten och var utan jobb. Chrysler, en av Fords konkurrenter, hade det tuffare än vanligt och behövde en ny VD som visste hur ett bilföretag skulle drivas och tog in Iacocca som mot en lön på en dollar per år tog sig an att vända bolaget. Även om Iacoccas rykte var minst sagt skamfilat efter fiaskot med Ford Pinto, där Iacocca själv hade sagt både det ena och det andra om hur säkerhet inte var viktigt ur försäljningssynpunkt så kom han in i bolaget med rollen att rädda det, och att han inte gjorde det för pengarna.  Paralleller mellan Lee Iacocca och Steve Jobs är givetvis enkla att göra. När han återvände till Apple vid årsskiftet 1996/97 så var det en markering så väl kunder som aktiemarknaden – han var där för att rädda bolaget, inte för att sko sig på det.

 

Steve Jobs: inte heller aktier eller bonusar

Jobs hade givetvis inte gått lottlös från affären när Apple köpte hans bolag NeXT för närmare 500 miljoner dollar, och istället för att ta ut lön från Apple fick han aktieoptioner och under 2001 också ett privat jetplan till en kostnad av 40 miljoner dollar som Apple betalade. Skatter och avgifter för gåvan, vilket uppgick till lika mycket som jetplanet kostade, betalades givetvis av Apple.  Värt att notera är att Jobs inte tog ut någon form av ersättning från 2003 och fram till hans död från Apple, varken i aktier eller andra former av bonusar. Han behövde knappast pengarna – när han dog förra året hade han drygt 6,5 miljarder dollar i aktier både Apple och Disney.

 

Arnold Schwartzenegger: 1 dollar

Ett annat exempel är muskelbyggaren, skådespelaren och senare politikern Arnold Schwartzenegger som under sina år som guvernör i Kalifornien tog ut en dollar i lön. Kalifornien, som dragits med ekonomiska problem i åratal trots att många som bor i delstaten är ohyggligt förmögna, tog det som ett tecken på att “The Governator” menade allvar med att ta tag i delstatens ekonomiska problem.

Steve Jobs (Apple), Larry Ellison (Oracle), Meg Whitman (HP), Mark Zuckerberg (Facebook), Mike Lazaridis (Research In Motion) och Larry Page (Google).

 

15 procent skatt

Det är givetvis inte ovanligt att en VD på en startup går med på en ohyggligt låg lön mot att de istället får lön i aktier eller optioner i bolaget. Går bolaget bra så kan de göra sig en rejäl hacka senare, vilket givetvis fungerar som en sporre för att få VD:n att jobba ännu hårdare och samtidigt visa att han eller hon tror på bolaget. Skattemässigt kan det också vara en fördel att ha en låg lön och sedan sälja av en bunt aktier senare och ta skattesmällen då istället. Om Mark Zuckerberg väljer att behålla sina aktier i Facebook ett år och en dag skattar han endast 15 procent av vinsten han gör på försäljningen, väljer han att sälja snabbare än så blir skatten på hela 25 procent.  Mark Zuckerberg hade tidigare en årslön på 600 000 dollar, vilket han betalade 35 procent skatt på.

 

Låg lön – men ovärderlig PR

Men till syvende och sist, om man bortser från de skattemässiga vinsterna för företagsledarna så finns det en ännu större vinst både för dem som personer och bolaget de representerar: att jobba för sju kronor om året är otroligt bra PR. Så bra PR, så pengar knappt kan köpa den.

Vill du läsa mer om VD:ar och andra amerikanska ledare som jobbar för en dollar per år kan du läsa en lång och detaljerad rapport i ärendet från Ohio-universitetet här.

Obama tycker att ingen dollarmiljonär ska betala mindre än 30 procent i skatt – vad tycker du? Är 15 procent efter ett år OK, givet att pengarna faktiskt får jobba i entreprenörens eget företag?


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.