Helgläsning: historien om WordPress

  • PUSHA

WordPress History BineroRedan 2001 kom den allra första versionen av WordPress i form av en enkel kodsnutt som skulle underlätta komponerandet av texter på internet. Sedan dess har det hänt en hel del och WordPress är idag världens överlägset mest använda bloggverktyg. Miljoner och åter miljoner människor, inklusive tiotusentals Binerokunder, använder systemet dagligen, både som blogg och/eller fullvärdigt CMS (Content Management System) med hjälp av alla tillägg som utökar funktionerna i grundsystemet. WordPress skrevs för att vara ett väldesignat och välstrukturerat publiceringsverktyg som utnyttjar PHP och MySQL. Det hela utvecklades till ett intressant Open Source-projekt som bara fick fler och fler användare och utvecklare världen över. Man kan säga att grundaren Matt Mullenweg verkligen hittade rätt när han valde att satsa på sitt WordPress.

Världens bästa CMS?

Matt Mullenweg (intervjuad i Binerobloggen) nämnde jag nyss som en av grundarna – men det fanns en till ung man som heter Mike Little som bidrog till att skapa världens bästa CMS. Namnet WordPress hittades på av en vän till Matt, Christine Selleck, och genast fastnade man för det nya namnet och 2004 började man arbeta på att sprida det över hela världen. Man slipade också på samspråkandet mellan PHP och HTML för att ytterligare förenkla hanteringen av olika applikationer.

Grunden i WordPress var från början sökmotorvänlig funktionalitet, möjlighet för många användare att använda systemet samtidigt, förenklad hantering av inlägg och sidor, textformatering etc. Alla dessa grundfunktioner har sedan dess förbättrats och förenklats för varje ny version av systemet. År 2005, alltså från och med version 1.5, introducerades teman – en möjlighet att enkelt byta hela layouten – och version 1.5 laddades ned över 900 000 gånger. Allt fler blev nyfikna på detta enkla bloggsystem med så många användare. Med varje ny version ökade användarbasen. 2006 laddades WordPress ned över en och en halv miljon gånger, vilket följdes av 3,8 miljoner nedladdningar år 2007.

Matt Mullenweg (WordPress) | Binero

Matt Mullenweg (WordPress) | Bildkälla: WikiPedia

Alltid bättre funktionalitet

Redan med version 1.2 kom stödet för plugins (tillägsapplikationer) som ytterligare ökade funktionaliteten. Då skrev vi maj 2004. Med version 1.5 i februari 2005 inkluderades en funktion för hanteringen av statiska sidor. Från och med version 2.0 i december 2005 kunde man avnjuta en helt ny kontrollpanel. Lite drygt ett år senare, i januari 2007, kom WordPress i en helt ny skepnad – ny design och förbättrad redigeringsfunktionalitet. Några månader senare släpptes version 2.2 och då kunde alla användare jubla åt den stora nyheten; Widgets.

Sedan dess har det skett ytterligare förbättringar som taggar (version 2.3), ny bättre kontrollpanel (version 2.5), förenklad och förbättrad inläggshantering (version 2.6), automatisk installation av plugins (version 2.7), ständigt förbättrad kod (fram till och med dagens version 3).

History (WordPress) | Binero

Multianvändarsystem

Innan version 3.0 kom ut på marknaden fanns det stöd för en blogg per installation och därför hade det vuxit fram en Multianvändarversion av WordPress med namnet WordPress MU (Multi User). I och med introduktionen av version 3 blev MU en integrerad del av standardinstallationen. Nu kunde den som ville starta en egen blogg-community och driva valfritt antal installationer från en central kontrollpanel.

Den senaste versionen av WordPress är 3.3.2. Den finns att ladda ned på en mängd olika språk, bland annat svenska. Ytterligare funktioner har tillkommit och utseendet är inte längre vad det var för många år sedan. Idag är det snyggt, streamlinat och väldigt användarvänligt. Det finns en mängd gratisteman att ladda ned, liksom tusentals med plugins som gör bloggandet så mycket roligare. Det bästa av allt är att det är gratis (med några få undantag när det gäller professionellt utvecklade teman och plugins).

Idag är Matt Mullenweg och Mike Little välbärgade unga män. Rikedomen har dock inte förhindrat dem från att lika entusiastiskt fortsätta driva WP-projektet framåt. Det är vi glada över – för alla de tiotusentals kunders skull som med hjälp av Bineros one-click-installation, guider och support eller Binerosponsrade wp-suppport.se använder WordPress hos oss.

 


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.