Rich Snippets för sökmotorerna. Hur fungerar det egentligen?

  • PUSHA

Rich Snippets Top LeftGoogle och de andra sökmotorerna förändras ständigt och i princip varje månad lägger de till nya funktioner som kan vara väldigt bra för företag och sajter att implementera som gör att ens sajt syns bättre i sökresultaten.

En av de här sakerna är “Rich Snippets” som på senare rullats i allt hög utsträckning på Google men även de andra sökmotorerna. Rich Snippets är namnet på en samling funktioner/kod mer information direkt i sökresultatet än just Titel och beskrivning.

Det kan vara betyg, datum för event, företagsadress, och det fiffiga med det är att det enda som krävs är att du lägger in lite kod för att visa mer information om din sida.

Eller som Google förklarar det:

Vad är fördelen med detta och hur kan det användas?

Rich Snippets (Microformats) har väldigt många fördelar i och med att har du en sajt kan du få än mer information in i sökresultaten vilket gör att fler personer kan klicka på dina resultat.

Här är några exempel på saker som Rich Snippets/Mikroformat kan visa direkt i sökresultaten:

  • Betyg for recensioner.
  • Adressinformation för ditt företag
  • Receptinformation
  • Events/kalender med datum och information
  • Videoinformation som thumbnails osv.
  • Produktinformation

För att visa hur det här ser ut kan vi ta några exempel på sökresultat se ut med just detta:

SERP Rich Snippets

Ovan är ett exempel på sökningen “Game of Thrones review” och som ni kan se har båda dessa resultat ganska stort utrymme i sökresultatet. Undersökningar visar även på att klickfrekvensen ökar markant för just detta.

Varför ser jag inte detta på Google.se?

Som med det mesta som rör Google är det som så att Google.se alltid ligger efter vilket gör att nya funktioner ofta rullas ut senare än andra funktioner. Det här har rullats ut på flera olika länder, men just nu finns det ganska få exempel på detta i Sverige. Dels för att allting inte är utrullat, men även på grund av att så många svenska sajter helt missat att implementera detta.

Här har du en stor möjlighet gentemot dina konkurrenter – implementerar du detta kommer du säkerligen före de andra och få snyggare resultat i sökresultatet. Det kan till och med innebära att fler klickar på din länk även om du är en plats under din konkurrent, just eftersom Rich Snippets är iögonfallande och genererar bra med klick.

Hur implementerar jag detta på min sajt?

Det första du behöver göra här är att att lägga till lite extra kod så att Google förstår hur du gör. Google har relativt bra guider för detta till exempel via en sån här video:

Kortfattat innebär det att du lägger till kod till din sajt för att visa det tydligare.

För att förklara det enklare kan vi ta ett verkligt exempel: Säg att du har en sajt som har filmrecensioner, som exempelvis Moviezine som aggregerar filmrecensioner.

Tittar vi på hur sökresultatet ser ut på Google.se ser det ut så här:

SERP Jump Street Moviezine

Men tänk om det skulle kunna se ut så här istället?

SERP New MovieZine

Det är inte så komplicerat som det kan tyckas vid första anblick utan det enda som behöver göras här egentligen bara att lägga in några taggar för att det här ska se bättre ut.

Tar vi och kollar på koden för MovieZine ser det recensionsinformationen ut så här just nu:

<div id=”ratingline”><img class=”ratingimg” src=”http://moviezine.se.s3.amazonaws.com/ui/images/purpleratinglarge.gif” alt=”MovieZine Rating” /><img class=”ratingimg” src=”http://moviezine.se.s3.amazonaws.com/ui/images/purpleratinglarge.gif” alt=”MovieZine Rating” /><img class=”ratingimg” src=”http://moviezine.se.s3.amazonaws.com/ui/images/purpleratinglarge.gif” alt=”MovieZine Rating” /><img class=”ratingimg” src=”http://moviezine.se.s3.amazonaws.com/ui/images/grayratinglarge.gif” alt=”MovieZine Rating” /><img class=”ratingimg” src=”http://moviezine.se.s3.amazonaws.com/ui/images/grayratinglarge.gif” alt=”MovieZine Rating” /><p class=”author”>Recension av Andreas Samuelson<br/>(andreas@moviezine.se)</p></div>

För att få Rich Snippets för detta krävs det egentligen bara att följande förändringar läggs in:

<span itemprop=”description”>21 Jump Street är en actionkomedi som är kul men lite ojämn.</span>
<div id=”ratingline” itemprop=”ReviewRating” itemscope itemtype=”http://schema.org/Rating”>
<span itemprop=”worstRating” style=”hidden”>1</span>
<span itemprop=”bestRating” style=”hidden”>5</span>
<span itemprop=”ratingValue” style=”hidden”>3</span>

Ovan är ett exempel på hur du kan kan göra med Schema.org. Finns även en bra generator för detta för den som är intresserad.

Ett annat sätt att göra det här är h-varianterna av mikroformat, i det här fallet exempelvis hReview. Där räcker det med att implementera följande kod:

<span class=”hreview” style=”display:none”>
<span class=”item”><span class=”fn”>21 Jump Street recension</span></span>
<span class=”reviewer”>Andreas Samuelsson</span>
<span class=”dtreviewed”>2012-03-24 09:00:15</span>
<span class=”rating”>
  <span class=”value”>3</span>
</span>
<span class=”best”>5</span>
<span class=”worst”>1</span>
</span>

Det är egentligen inte mer komplicerat än så och det är relativt enkelt att fixa att implementera i existerande system och tema så att det genereras automatiskt.

Använder du ett CMS som exempelvis WordPress finns det en rad olika plugins som fixar detta åt dig, ett exempel på detta är GD Star Rating som har stöd för att inkludera Rich Snippets så det syns i sökresultaten.

Testa Rich Snippets nu, snart är det i ett sökresultat nära dig

Ovan vara bara ett exempel som rör just Rich Snippets före recensioner. Det finns mängder med andra exempel för hur du kan implementera det.

Det kräver viss kunskap rörande kodning för många delar och jag kommer skriva uppföljningspost för hur du kan implementera detta på bästa sätt mer framöver här på Bineros blogg.

Men har du något exempel eller vill ha tips för detta så kommentera nedan så ska jag svara på andra fall där man kan använda detta :).


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.