Säkerhet – del 1: Säkra din dator

  • PUSHA

Binero Computer SecurityIdag startar vi på Binero en ny serie som ska fokusera på säkerhet kring datorer, Internet och bloggar. Den här första delen kommer att behandla den så viktiga grundsäkerheten kring din dator, del två kommer att fokusera på säkert surfande och den tredje delen i artikelserien kommer att kretsa kring säkerheten på bloggar. Det finns personer som säger att paranoian är ens bästa vän när man sitter vid en dator och kanske ligger det någonting i det. Men även om man inte är på gränsen till paraniod så är det bra att göra sin datormiljö så säker som möjligt. Då håller man hackare och andra illvilliga personer borta. De har ingen lust att försöka knäcka privatpersoners datorsäkerhet eftersom belöningen ofta är nästintill ingenting. Däremot ställer de gärna till besvär där de hittar säkerhetsluckor. Jämför det med att ha ett larm i hemmet och låsta dörrar när du åker på semester och att lämna nyckeln i dörren och öppna fönster.

Antivirus- och antispionprogramvara

Att installera ett fullgott virusskydd på din dator är det första du bör göra. Sedan skall du också hålla det uppdaterat. Det finns mycket elak kod i virusform som kan ställa till stor skada på din dator om du inte är medveten om riskerna och skyddar dig med lämplig programvara. Det finns både gratisversioner och programvara du betalar för, det är upp till dig vilket alternativ du väljer – huvudsaken är att du väljer. De flesta antivirusprogrammen på marknaden ger ett fullgott skydd så vilket du väljer beror mer på smak och plånbok än på annat.

Skydda ditt nätverk

Många kopplar upp sin dator mot internet via trådlösa nätverk utan att ha minsta skydd installerat. Somliga har inte ens angivit ett lösenord för nätverket vilket gör att vem som helst i närheten kan använda sig av din uppkoppling för att göra vad de nu vill göra. Det första du bör kontrollera är alltså att du har skyddat ditt nätverk med ett lösenord. Använd inga vanligt förekommande ord utan använd såväl versaler, gemener och specialtecken som siffror, och minst åtta tecken, helst flera. “AndersF” eller flickvännens namn är inga bra lösenord. “qcxSW21@£10/” är däremot mycket bra. Använder du ett lösenord av den senare varianten så försvårar du för en hacker att bryta sig in i ditt system. Viktigt är det också att byta lösenord minst en gång i månaden. Det är aldrig bra att ständigt använda sig av samma lösenord, hur svårknäckt det än kan verka.

Se också till att du använder dig av en brandvägg när du kopplar upp dig mot internet.

Binero Computer Security

Kryptera dina data

Att använda kryptering är inte svårt. Däremot skyddar det effektivt ditt system och dina mappar mot intrång. Det finns en rad olika programvaror som erbjuder snabb kryptering och de senaste operativsystemen har kryptering inbyggt. Lär dig hur det fungerar på just din datorkonfiguration och börja använda det redan idag. Du kan skydda hela systemet eller välja specifika foldrar som du vill ska vara osynliga för alla utom dig själv. Känner man inte till din krypteringsnyckel så är det i princip omöjligt att komma åt dina krypterade data.

Stäng av fildelning

Risken är stor att du har fildelning på utan att du ens vet om det. På alla operativsystem finns det en funktion som heter “Fildelning” som möjliggör för dig att dela de filer som finns i bestämda mappar med omvärlden. De flesta använder dock inte fildelning men ändå står den på. Stäng av den. Titta i din systemkontrollpanel och leta upp Fildelning och bocka av den funktionen. Vill du dela filer så finns det betydligt säkrare och enklare sätt att göra det som till exempel cloudbaserad fildelning. Då lagrar du de filer du vill dela på en extern server och låter de personer du önskar ska ha tillgång till filerna få url:en till mappen istället för att de ska rota runt i din dator.

Om du använder det sunda förnuftet när det gäller grundläggande datorsäkerhet så har du lagt den första hörnstenen till ett säkrare datoranvändande. Med hjälp av ovanstående fyra tips är du en god bit på väg. Framför allt bör du tänka på att aldrig använda lättgissade lösenord och att byta lösneord ofta. Den enkla åtgärden räcker långt.

I nästa del kommer vi att tipsa om hur du surfar säkert på internet och undviker de många fällor som finns.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.