5 plugins för ett snabbare WordPress

  • PUSHA

WordPress Cache BineroEfter en tids användande känns det alltid som att varje WordPress-installation blir långsammare och det blir den också. Det beror på att innehållet på bloggen ökar, liksom ofta även antalet plugins. Det är helt naturligt och det finns sätt att alltid hålla sin blogg så snabb det bara går. Ligger man på vårt webbhotellså kan du alltid vara säker på att servern du har din blogg på underhålls och uppdateras både hård- och mjukvarumässigt med jämna mellanrum. Ovanpå det kan du själv bidra till att alltid ha en frisk blogg som tuffar på snabbt och ger besökarna en bra upplevelse – nämligen genom att använda dig av vissa plugins (tillägg) som mellanlagrar dina webbsidor för snabbare åtkomst.

Cache för WordPress

Ett sätt att göra din sajt snabbare är att använda ett plugin som cachar webbplatsens sidor för snabbare access. När du cachar dina sidor skapas kopior av sidorna som laddar snabbare eftersom databasen inte behöver anropas varje gång någon vill titta på en sida. Servern levererar alltså så kallade statiska kopior av sidorna till besökaren. Därför laddar sidan snabbare och minskar antalet anrop mot databasen vilket gör att din sajt upplevs som mycket kvickare.

De bästa Cache-pluggarna

Vi på Binero tänkte tipsa om fem stycken mycket kapabla plugins som sköter cachningen av din WordPress-installation åt dig helt automatiskt. Några kräver lite mer av användaren när det gäller att ställa in alla funktioner medan andra är relativt enkla att komma igång med. WordPress Cache Binero DB Cache Reloaded Fix – detta plugin är mycket lätt att komma igång med. Tillägget cachar alla MySQL-queries (frågor) vilket snabbar upp sajten ordentligt. Pluggen funkar jättebra även på den senaste versionen av WordPress även om några har klagat på buggar. Andra som har testat säger däremot att det är den bästa pluggen för cachning som finns, framför allt för att den är så lätt att komma igång med.

Hyper Extended Cache – detta är en utveckling av det tillägg som tidigare hette Hyper Cache. Här får du lite mer funktionalitet som 404-cachning, support för mobila enheter samt en rad kompressionsvarianter. När det gäller just mobila enheter så ger den här pluggen riktig turboskjuts till din webbsajt. Den funkar till och med på Microsft IIS – det är bara att ställa in det i konfigurationen.

Quick Cache – det här är en riktig favorit som varmt kan rekommenderas. Quick Cache tar en snapshot av varje sida, inlägg, kategori, länk osv och dessa cachas intuitivt för att spara på på processorresurserna. Pluggen använder sig av avancerade algoritmer för att avgöra om en cachad sida skall visas eller inte. QC levererar t.ex. inte cachade sidor till användare som är inloggade eller precis har kommenterat på något inlägg. Du har också möjlighet att själv bestämma vilka delar av sajten som skall levereras i cachad form – kanske vill du utesluta login-sidor, POST/PUT/GET-frågor, CLI-processer etc. Möjligheterna är många med denna plugin och den är relativt lätt att komma igång med.

W3 Total Cache – detta är en riktig arbetshäst, en klassiker bland cache-pluggarna. Många säger att det är det bästa tillägget som finns alla kategorier och det säger ju en del. Det är inte världens enklaste sak att ställa in W3TC och få det att lira optimalt men för den som gillar att grotta ned sig i ziljoner med inställningsmöjlöigheter kommer här att få sitt lystmäte. Fullt konfigurerad ska den leverera en 10 gånger snabbare sajt! Pluggen är kompatibel med alla möjliga webbhotellskonfigurationer (shared hosting, VPS, klustrar etc.), den är helt integrerad med WordPress grundfunktionalitet, support för mobila enheter finns, liksom cachning av redan komprimerade sidor. Om du har ork och lust att verkligen sätta dig in i cachningens värld, då är detta en plugg du bara måste ha.

WP Super Cache – denna plugin är den andra arbetshästen i gänget. De som inte ivrar för W3TC, vurmar för WP Super Cache. Statiska HTML-filer levereras till majoriteten av besökarna i följande fall: till användare som är inte är inloggade, som inte har kommenterat och som inte har läst något lösenordskyddat inlägg. Det betyder alltså att ungefär 99% av dina besökare kommer att få statiska sidor levererade. För övrigt är WPC inte lika späckad med funktionalitet som den största konkurrenten W3TC men det är inte mycket som skiljer de båda tilläggen åt. Ladda gärna ned båda och känn dig för vilket av de båda som passar dig bäst.

Om du använder dig av cachning på din sajt och om du bemödar dig om att ställa in det plugin du väljer på ett riktigt sätt så kommer din webbsajt att bli mycket snabbare. Fördelarna med cachning är många och egentligen är det väl bara svårighetsgraden i inställningarna som är en nackdel och som kanske skrämmer bort många från att använda sig av det. Dock tycker vi på Binero att det lönar sig att sätta sig in i hur varje plugg fungerar för att därigenom kunna erbjuda dina besökare en riktig behaglig upplevelse när de besöker din blogg eller sajt. Det finns väl inget tristare än att vänta i 10 sekunder (eller längre ändå!) på att en sida ska laddas.

Har du erfarenhet från någon cachningsplugg? Berätta gärna i kommentarerna.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.