Flytta din blogg från WordPress.com till Binero

  • PUSHA

Move WordPress To BineroDu kanske har tröttnat på begränsningarna med att ha din blogg hos WordPress och vill prova på att själv styra och ställa fullt ut över inställningar, plugins, teman och annat. Det är enklare än du tror att göra den resan och vi på Binero tänkte visa dig hur du gör. Det finns en rad saker man bör tänka på och det är viktigt att du gör allting i rätt ordning men du behöver inte oroa dig, allt du vill flytta finns ju kvar på ditt konto på WordPress.com.

Nåväl, låt oss börja.

1. Binero Webbhotell

Om du inte redan har ett befintligt webbhotellskonto hos Binero så kan du skaffa dig ett här. Din blogg behöver ju en ny destination när du flyttar. Webbhotellet ska ha PHP- och MySQL-support så du väljer en Linuxinstallation när du registrerar dig för ett konto hos oss.

2. Installera WordPress

När du väl har din nya domän och ditt webbhotellskonto hos Binero så är det dags att installera WordPress på det. Vi på Binero tillhandahåller en OneClick-installerare om du vill komma igång snabbt. Det är dock en engelsk version som blir installerad (vi jobbar på att uppdatera till en svensk version). Logga in på din Binero Kontrollpanel och välj OneClick Installer under Verktyg i menyn.

Binero Guide: Move WordPress

Därefter väljer du länken *Installera ny applikation*:

Binero Guide: Move WordPress

Ange sedan till vilken domän du vill att WordPress ska installeras och klicka sedan på *Installera* i rutan där det står WordPress.

Binero Guide: Move WordPress

Nu har du en blogg installerad och kan gå vidare till avsnittet om hur du exporterar data från WordPress.com och får in alltihopa i din nya blogg.

Men du kanske har lite vana från WordPress-installationer och vill göra allting själv istället? Följ då dessa steg:

1. Ladda ned den senaste svenska WordPress versionen här: wp-support.se – eller om du föredrar den engelska versionen så laddar nu ned den här: wordpress.org.

2. Skapa en ny databas i din Binero-kontrollpanel genom att välja Databaser => MySQL i menyn:

Binero Guide | Move WordPress

Klicka sedan på länken Lägg till databas:

Binero Guide: Move WordPress

Ange sedan ett namn på din databas (om du har flera databaser så kan det vara klokt att relatera namnmässigt till den domän du ska använda databasen till) samt ett lösenord. Tänk på säkerheten när du väljer lösenord. Välj något som innehåller en blandning av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken så håller du hackers borta:

Binero Guide: Move WordPress

Användare behöver du inte ange här om det inte är så att du har skapat flera användare och vill välja mellan dessa. Skriv nu upp alla uppgifter. Du behöver dem nu när du ska fylla i konfigurationsfilen.

3. Nu ska du konfigurera din nya WordPress-installation genom att fylla i uppgifterna från ovan i en fil som heter wp-config.php. Leta upp den filen i mappen du laddade ned från WP-support eller WordPress.org. Den ligger direkt i roten och heter just nu wp-config-sample.php. Öppna den inte i Dreamweaver eller liknande HTML-redigeringsprogram utan använd en vanlig textredigerare (följer med varje operativsystem) så som till exempel EditPlus eller TextWrangler. Fyll i följande fält med informationen du har skrivit upp:

Binero Guide: Move WordPress

Nu finns det en rad, nämligen *define DB_HOST* som också måste fyllas i. Hos oss på Binero är det inte *localhost* utan du ska i kontrollpanelen gå till Databaser => MySQL och sedan klicka på knappen Redigera i raden för din databas. Där det står Värdnamn för åtkomst till databas kopierar du det som står efter det. Det ser ut exempelvis så här: peter-1243569.mysql.binero.se. Det är din databasvärd (eller host på engelska).

När du har fyllt i alla uppgifter så sparar du filen som wp-config.php i din WordPress-mapp.

4. Nu ska du ladda upp allting via FTP till ditt Binero-konto så att du kan avsluta installationen av WordPress. Om du inte har FTP-uppgifterna, så hittar du dem i din kontrollpanel. Välj Filer => FTP ur menyn:

Binero Guide: Move WordPress

Du kan använda det konto du redan har eller skapa ett nytt FTP-konto helt enligt dina önskemål för just den domän du för tillfället arbetar med.

Nu är det bara att logga in via en FTP-klient (till exempel FileZilla eller FireFTP som är helt gratis) och ladda upp alla filer. När det är klart så knappar du in www.dindomän.se/wp-admin/install.php i din webbläsare och följer de enkla anvisningarna för attt avsluta din installation.

3. Permalänkar

Nu måste du få permalänkarna att stämma överens med den standard som används på wordpress.com. Det ska se ut så här:  /year/month/day/postname/ och det ska du ändra nu. Logga in till din WordPress och välj Permalänkar ur menyn Inställningar:

Binero Guide : Move WordPress

Välj Anpassad struktur och kontrollera noga att det ser ut som ovan innan du sparar inställningarna med knappen Spara.

4. Exportera och importera XML-data

Nu är det dags att hämta alla dina blogginlägg från din wordpress.com-blogg. Logga in i din WP-kontrollpanel och gå till Tools => Export i menyn. Då får du upp följande sida:

Binero Guide: Move WordPress

Där väljer du att klicka i All content så att allting följer med, från inlägg till kommentarer. Sedan väljer du Download Export File och sparar XML-filen till lämplig plats på din hårddisk (skrivbordet brukara vara smart så att man inte glömmer var den hamnade).

Nu loggar du in till din nya WordPress-panel hos Binero och väljer Verktyg => Importera ur menyn. Då hamnar du här:

Binero Guide: Move WordPress

Klicka nu på länken WordPress. Följ anvisningarna och hämta in den XML-fil du exporterade från din wordpress-com-blogg.

OBS! Interna länkar och bilder i dina inlägg och sidor kommer att förbli länkade till din wordpress.com-blogg. Om du behåller din gamla wp-blogg där så är det ingen fara men vi rekommenderar att du länkar om alltihopa inlägg för inlägg så att du slipper problem i framtiden.

Nu kommer din blogg att ticka på hos oss på Binero istället. Vi rekommenderar verkligen att du länkar om allt innehåll på den nya bloggen och sedan raderar den gamla bloggen på wordpress.com.

Om du inte kan eller vill göra ovanstående själv, så erbjuder WordPress en flyttservice för 129 dollar. De installerar om allting, inklusive tema och tillägg, på din nya domän. Du får till och med två veckors support på köpet. Du kan läsa mer om det här: Guided Transfer. Det rör sig om en tusenlapp men för vissa kan det kanske vara värt pengarna. Fördelen med att göra allting själv är ju att man lär sig en massa nya saker under arbetets gång.

Lycka till!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.