Säkerhet – del 2: Så surfar du säkert

  • PUSHA

Security Web BineroI den första delen av den här miniartikelserien (Säkra din dator) fick du lära dig grunderna i datorsäkerhet. I den här delen ska vi fokusera på hur du kan undvika fällor när du surfar på internet. Många glömmer bort att det är högst osäkert att besöka en rad sajter och att du hela tiden lämnar efter dig spår av olika karaktär när du är ute på internet. Men, och det är ännu viktigare, om du inte vidatr åtgärder för att göra dina webbaktiviteter säkra så kan du i värsta fall råka ut för att illvilliga personer utnyttjar dina personuppgifter för brottsliga ändamål. Snart är det också semestertider och många använder sig av publika nätverk när de kollar sin mail, bankkonton eller Facebook-konton, vilket gör det ännu viktigare att du är ordentligt säkerhetsmedveten rörande ditt internetanvändande.

Vi på Binero har här samlat några nyttiga tips för att hjälpa dig göra ditt surfande säkert:

1. Medvetenhet om faror

Detta är nog den punkt de allra flesta fallerar på. De tror att de är immuna mot alla hot som hänger samman med surfandet på webben. Lär dig att vara uppmärksam, läs information noggrannt och var alltid medveten om att vem som helst kan bli lurad – även du. Högre beredskap minskar riskerna.

2. Använd en brandvägg

En bra brandvägg håller koll på vilken trafik som pågår mellan din dator och internet och det är din första och bästa försvarslinje. Här börjar allt säkerhetstänk. Alla operativsystem innehåller en inbyggd brandvägg men många struntar i att aktivera den. Om du inte har gjort det redan, gör det nu. Lär dig också hur din brandvägg fungerar, då kan du utöka det skydd som standardinställningarna medger.

3. Tänk efter innan du klickar

När du läser din epost eller får chatmeddelande från människor du inte känner, klicka aldrig på några länkar. Dylika länkar kan nämligen leda till sajter som är byggda för att lura av dig personlig information – eller ännu värre – de kan installera virus i form av Trojanska hästar eller annan kod som i hemlighet sedan fiskar efter dina personliga uppgifter. Även om meddelandet kommer från någon du känner bör du alltid vara försiktig och tänka efter före innan du klickar på länkar. Även din vän kan ju ha blivit lurad. Därför bör du ha ett bra virusskydd installerat på din dator – då är risken mycket liten att den blir infekterad. Glöm bara inte att hålla virusskyddet uppdaterat.

Security Web Binero

4. Surfa med extra säkerhet

Om du vill vara riktigt på alerten när du surfar kan du använda dig av så kallade proxyservrar – via någon webbplats eller via ett program du installerar på din dator. Då surfar du helt anonymt. Ditt riktiga IP-nummer visas aldrig för den server där webbplatsen du besöker finns. Istället skickar proxyservern ett helt anonymt IP-nummer till mottagaren och därmed förblir också du anonym. Proxyn fungerar som ett extra lager av säkerhet mellan dig och internet. Du sitter kanske i Stockholm och surfar men proxyservern anger istället att du sitter på ett helt annat IP-nummer i exempelvis Buenos Aires. En bra proxy växlar hela tiden mellan olika IP-nummer och servrar och det blir helt omöjligt för någon att spåra ditt IP-nummer och därmed att få access till din dator via eventuella säkerhetsluckor.

5. Säker webbshopping

Att köpa produkter på nätet eller beställa till exempel sin resa via webben är fantastiskt enkelt och tidsbesparande men det kan också utmynna i katastrof om du inte är uppmärksam. Du ska alltid vara extra uppmärksam när du kommer till en webbsajt du inte känner till. På internet finns det till och med möjligheten att lura din webbläsare att gå in på fel sida – som kan se rätt ut (DNS cache-poisoning). Detta förhindras genom en extra autentisering, så kallad DNSSEC-signering. Du kan kontrollera om sajten du besöker har DNSSEC eller inte här. Alla .se-sajter registrerade hos Binero webbhotell är DNSSEC-säkrade, och alla svenska myndighetssajter ska DNSSEC-säkras för .se, men totalt är inte mer än var tionde .se-domän säkrad med DNSSEC.

Kontrollera att du har en krypterad och säker uppkoppling mot köpsajten när du kommer till utcheckningssidan – innan du anger dina personliga uppgifter. Prefixet i url:en skall vara “https” för en säker och krypterad uppkoppling med SSL (Secure Sockets Layer) mot betalningsgatewayen. Använd gärna ett kreditkort istället för ett debitkort när du handlar på nätet – då kanske kreditkortsföretaget ersätter dina förluster om du ändå skulle råka ut för ett bedrägeri. Undersök också hur dina personliga uppgifter används av sajten du handlar på. Finns det referenser? Finns det en annan sajt som du redan känner till som också erbjuder produkten du intresserar dig för?

6. Säkra ditt trådlösa nätverk

Låt inte ditt hemmanätverks trådlösa router bli en lucka in på din dator för illvilliga personer. Aktivera brandväggen i den och ändra lösenordet ofta. Kolla på supportsidan för just din produkt hur du säkrar din router på effektivaste sätt. Kom ihåg att tillverkaren kan sin produkt och därför kan ge dig de bästa tipsen. Se också till att din router har kryptering aktiverat, så som WPA eller WPA2. I manualen beskrivs hur du aktiverar krypteringen. Tänk alltid på att använda dig av lösenord som inte är lätta att knäcka, använd specialtecken, versaler, gemener och siffror i en mix. Då uppnår du maximal lösenordssäkerhet.

7. Sunt förnuft

Internetbrottsligheten accelererar och många männsikor bidrar till det genom att inte tänka efter före innan de klickar på länkar eller laddar ned program eller andra bifogade filer från internet. Använd sunt förnuft och var försiktig – då unviker du de vanligaste bedrägeriförsöken. Var noga med var och till vem du lämnar personlig information och akta dig för att ladda ned hackad programvara, filmer och bilder som du inte känner till ursprunget om.

8. Var skeptisk – gör backups

Många offer för internetbedrägerier har trott att de var säkra och har släppt garden tillräckligt länge för att brottslingarna ska hinna slå till. Backa upp dina data med jämna mellanrum, kontrollera dina onlineaktiviteter ofta, byt lösenord veckovis och var skeptiskt mot allt som du inte vet någonting om. Då undviker du att din identitet blir stulen (eller dina pengar, eller både och).

9. På semestern

Om du har möjlighet, beställ ett mobilt bredband innan du åker på semester – då slipper du använda dig av publika nätverksupkopplingar med i värsta fall bristande säkerhet. Se också till att du har lika hög säkerhet på din bärbara dator som du har på all annan datorutrustning i hemmet. Om du ändå måste använda en publik accesspunkt någonstans på din semester, surfa då via en webbproxy och se till att du inte lämnar efter dig några spår av dina aktiviteter på den dator du har använt. Radera gärna alla cookies och hela webbhistoriken innan du lämnar datorn.

Att vara mån om säkerheten när du surfar är inte längre något du kan fnysa åt, det kan bli både obehagligt och dyrt. Internet, liksom den övriga världen, har sin beskärda del av brottslighet och att undvika att bli nästa offer borde idag höra till det självklara. Vi Bineroner vill bidra till ökad säkerhet på internet genom att upplysa våra kunder om viktigheten av ett ordentligt säkerhetstänk när du kopplar upp dig mot internet. Vi hoppas att denna lilla artikelserie kan bidra till att just du tänker efter före nästa gång du kopplar upp dig mot webben.

Tycker du vi har missat något livsviktigt? Dela det gärna med oss i kommentarerna nedan!

Missa inte: I nästa del ska vi ta upp hur du säkrar din blogg mot illvilliga attacker.

 

 


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.