Välj rätt tema till WordPress

 • PUSHA

WordPress Themes –– BineroNär man väljer att blogga med WordPress (eller använda systemet som en helt normal hemsida för den delen) kommer man direkt i kontakt med en av dess främsta fördelar, alla teman som finns att ladda ned. Det finns en uppsjö av gratisteman och en mängd kommersiella dito som håller hög klass. Det spelar ingen roll om du driver en pimpad webzine (en nättidning), en strikt företagshemsida eller en personlig blogg – teman som passar finns det gott om.

Men… Det finns faktiskt en rad saker man bör tänka på när man väljer tema, och det tänkte vi på Binero tipsa om i den här artikeln.

Temadjungeln

När man tittar närmare på detta med WordPress-teman så kan man dela in dem i fem olika grupper:

 1. Riktigt dåliga, ofta kopierade, och bara lätt ändrade grundteman
 2. Hyfsade gratisteman med grundfunktionalitet
 3. Riktigt bra gratisteman som kan mäta sig med många kommersiella kusiner
 4. Hyfsade kommersiella teman
 5. Riktigt professionella kommersiella teman som ger dig allt du behöver

Den första gruppen ska man undvika så långt det är möjligt av uppenbara skäl. Tyvärr faller ungefär 50 procent av alla teman in i den gruppen så det gäller att förstå vad man ska titta efter för att undvika fällorna. Om man vill eliminera risken för att råka installera ett skräptema så laddar man ned sitt tema från wordpress.org eller någon annan pålitlig sajt. Kolla runt på nätet, se vad andra har skrivit om just det tema du vill installera och undvik framför allt ryska sajter som erbjuder teman till WordPress gratis – det har bland annat funnits illvillig kod i ett antal teman från dylika sajter.

Grupperna 2–5 kan du lugnt söka ditt favorittema från. Det handlar egentligen mest om hur mycket funktionalitet och kompatibilitet du får när du gör ditt val. Ett hyfsat gratistema med all grundfunktionalitet kan ju räcka långt till en personlig blogg men har inte allt som krävs för att du ska kunna driva en nättidning, då du kanske måste söka i grupperna 3–5 för att hitta det du behöver. Annars handlar det som sagt mest om hur mycket godis du får för pengarna – för det är i det kommersiella segmentet de absolut bästa teman finns att finna. För under etthundra dollar hittar du garanterat det tema du behöver, helt oavsett vilken typ av webbplats du vill driva.

WordPress Themes –– Binero

Faktorer som bör styra ditt val av tema

Det finns några frågor du ska ställa dig själv när du ska välja tema till din WordPress-installation:

 1. Hur mycket funktionalitet behöver du?
 2. Vad skiljer ett gratistema från ett kommersiellt dito?
 3. Ska jag välja ett relativt nytt tema?
 4. Hur mycket arbete kräver installationen av temat?
 5. Finns det support?

Det är fem grundfrågor du bör ställa dig själv innan du laddar ned ett tema du har fastnat för. Utseendet skall inte styra ditt val till mer än femtio procent.

Svaret på den första frågan får du beroende på vilken typ av webbplats du vill skapa. En nättidning kräver mer funktionalitet än en vanlig blogg och en webbshop kräver ännu mer. En hållpunkt är att om du bara skall blogga så kan du välja i princip vilket tema som helst medan övriga typer av webbplatser kräver lite mer av ditt tema.

Ett gratistema saknar oftast ett temaspecifikt administrationsgränssnitt (alltså en panel i vilken du styr över utseende och funktionalitet i ditt tema) och är mindre flexibla än kommersiella teman. Gratisteman är sällan heller responsiva, det vill säga, de anpassar sig inte efter den utrustning du väljer att titta på webbsajten via (dator, mobiltelefon, tablett), vilket nästa alla nya kommersiella teman gör. Ofta är också kommersiella teman betydligt bättre programmerade och använder sig av senaste HTML- och CSS-standard.

Ett nytt tema (eller ett som underhålls och uppdateras ofta) är att föredra eftersom du då kan vara säker på att WordPress-standard följs.

En del teman kräver en hel del installations- och inställningsarbete innan det fungerar som de ska. Vissa mer andra mindre, men alla mer än de flesta gratisteman. Man bör alltså känna till lite mer än genomsnittet om WordPress när man börjar installationsarbetet.

Supporten, liksom uppdateringar, är ett av de viktigaste kriterierna när du väljer tema. Hur tråkigt blir det inte om du installerar ditt drömtema och när sedan WordPress uppdaterar sin källkod så slutar ditt tema att fungera och inga uppdateringar är att vänta.

Andra viktiga faktorer

Det finns självklart fler saker som styr valet av tema och vi tänkte här nämna de viktigaste.

 1. Olika layoutmöjligheter – att kunna växla layout kan vara av stort värde på de flesta sajter
 2. Flexibel SEO-anpassning och -funktionalitet
 3. Möjlighet att anpassa och lätt ändra i CSS-koden
 4. Möjlighet att växla mellan olika sidhuvuden
 5. God anpassning av JavaScript

Om du även funderar på dessa fem faktorer innan du gör ditt slutgiltiga val så kan du vara rätt säker på att det tema du till slut väljer också kommer att fungera som det ska i många år framöver. Det finns självklart inga absoluta måsten när du väljer tema, utan det är ju alltid din smak och din kunskapsnivå som styr, men det är viktigt att åtminstone känna till de vanligaste fällorna så att du slipper sitta med skägget i brevlådan efteråt.

Lycka till.

Vad har du för erfarenheter av WordPress-teman? Dela gärna med dig av dem i kommentarerna nedan.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.