Augmented reality – förbättrad verklighet

  • PUSHA

De av oss som sett de filmer där serietidningsfiguren Iron Man figurerar (i form av Robert Downey Jr) har redan sett. De av oss som sett Terminator-filmerna likaså. Augmented reality. Förstärkt verklighet. Med hjälp av din smartphone, din surfplatta eller ett par Google Glasses ser du både verkligheten och ytterligare information tillgänglig på nätet.

 

Vad är augmented reality?

Till skillnad från virtual reality, som är en helt datorgenererad verklighet, är augmented reality som namnet antyder en verklighet som förstärks av datorgenererade sinnesintryck. Det kan röra sig om ljud, grafik, GPS-data, eller information tagen från sociala nätverk, allt visat för dig i realtid. I praktiken innebär det att du lägger på ett extra lager verklighet, lite som när man kombinerar en karta och ett foto på någon kartsajt, med den skillnaden att fotot är den verkliga världen som du upplever i realtid.

Möjligheterna är gigantiska. Tänk dig att titta på en människa genom din mobil, eller dina Google Glasses och se en skylt som säger om personen är singel. Eller titta på ett hus och se hur många lägenheter som är till uthyrning eller till salu. Eller få upp din mail mot en husvägg efter att ha format ett ‘@’ i luften med pekfingret.

 

Google Glasses

Google Glasses är i grunden en mer avancerad variant på en smartphone. Tanken är att man, utan att behöva använda händerna, ska ha tillgång till allt du idag kan plocka fram på din smartphone. Glasögonen styrs med rösten samt huvudrörelser för att scrolla och kommer enligt wikipedia vara tillgängliga för allmänheten i början på 2013. De innehåller en kamera med vilken du exempelvis kan streama din vardag till din profil på Google+ och skärmar som ger dig tillgång till all information webben har att erbjuda. Något pris finns inte än eftersom produkten inte är ute på marknaden, men spekulationerna är ganska samstämmiga. Troligen kommer glasögonen att kosta ungefär som en smartphone gör idag, d.v.s. 5000 – 7000 kr. Idg.se skrev om Google Glasses i våras här.

 

Augmented reality i framtiden

Bilden, tagen av Lynn Barry, visar hur vilken yta som helst blir en del av ditt interface.

Sixth Sense, framforskat vid MIT Media Lab, presenterades vid TED talks 2009. Det är ett open source, augmented reality system man kan bygga själv av delar tillgängliga i vanlig handel för cirka 350 USD. Du behöver en kamera, en liten projektor, en smartphone, en spegel och färgmarkeringar till dina fingrar, i form av gummi (men det sägs kunna fungera med bara färg också). Komponenterna länkas samman och hängs runt halsen på användaren, förutom färgmarkeringarna som täcker fyra fingertoppar.

Med hjälp av dessa enkla komponenter har man byggt ett system som, utan annan hjälp än nämnda byggstenar, exempelvis kan visa dynamiskt innehåll i din tidning (Harry Potters “Daily Prophet” i verkligheten!), låta dig se din e-post när du skriver ett @ med ett färgmarkerat finger på en bordsskiva, eller slå ett nummer genom att trycka på en projicerad knappsats på din egen hand. Bäst av allt är att man kan (åtminstone hävdar MIT det) bygga den själv. Ritningar och instruktioner finner du här.

Augmented reality är en realitet, avancerat som science fiction fast här och nu. Frågan är bara när systemen blir lätta och praktiska nog att faktiskt bära med sig hela tiden.

 

Vet du något mer om augmented reality? Har du en åsikt? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.