Skydda din mail

  • PUSHA

Spam är ett problem vi alla drabbas av ibland. Men det värsta är nog när ens egen mailadress används för att spamma ens kontakter och andra. Dessutom har vi inte sällan saker i våra mailboxar som vi inte vill att andra ska läsa, det kan vara brev av privat karaktär eller företagshemligheter av olika slag. Ofta är våra mailadresser dessutom nyckeln till åtkomst till våra konton på olika sajter.

Det är alltså ett mycket smart drag att vara aktsam och säkerhetsmedveten i hur man hanterar sin mail. Vi på Binero tipsar om hur.

 

 

Vad kan hända?

Om någon lyckats kapa ditt mailkonto:

  • Obehöriga kan komma åt privata mail. Det kan vara kostsamt både privat och yrkesmässigt.
  • Du riskerar att kontakterna i din adressbok får skumma och oönskade mail från dig.
  • Spammare kan utnyttja ditt konto. Det resulterar i att du riskerar att bli avstängd och att du dessutom får alla felmeddelanden som kommer tillbaka för mail som inte kunde levereras.

 

Vad kan man göra åt det?

No spam

Du kan vidta en mängd olika åtgärder. Det är inte svårt att skydda sig, det kräver knappt större insats än att låta bli. Några tips:

  • Använd SSL (Secure Socket Layer) när du loggar in på mailen.

Med SSL krypteras anslutningen så att både ditt användarnamn, lösenord, samt de mail du skickar och tar emot, sänds krypterat. Utan SSL skickas allt i klartext. Kryptering är extra bra om du surfar via ett oskyddat trådlöst nätverk, sitter på ett internetcafé/någon annan offentlig dator eller använder någon uppkoppling som inte är säker.

Använder du vår webmail , använder du alltid SSL automatiskt. Så här går du till väga för att aktivera SSL i ditt mailprogram också:

  • För kunder i det gamla systemet: För mailserver ska du ange smtpXX.webbpost.se både som inkommande och utgående server för att kunna aktivera SSL.
  • För kunder i Binero 2.0: För mailserver ska du ange imap01.binero.se som inkommande mailserver och smtp01.binero.se som utgående mailserver för att kunna aktivera SSL.
  • Virusscanna din dator ofta. Virus och trojaner är alltid en säkerhetsrisk.
  • Se till att du har ett antivirusprogram på din dator och att det uppdateras regelbundet. Många virus, bland annat Koobface, stjäl lösenord som sparats i mailklienter och då hjälper det inte att kommunikationen med servern är krypterad.
  • Ha ett särskilt lösenord för ditt mailkonto

Kommer en obehörig person åt ditt mailkonto kan personen även komma åt andra tjänster där du har din mailadress registrerad, till exempel Facebook och Paypal. Det är därför extra viktigt att du skyddar lösenordet för ditt mailkonto. Använd därför ett lösenord som du inte använder för någon annan tjänst. När en större sajt hackas och e-postadresser/lösenord sprids är det många som testar om det är samma lösenord för mailkontot.

Här finns en guide för att skapa säkra lösenord. På PC för alla kan du läsa om e-postadressen som bara fungerar i 10 minuter, för registrering på sajter.

 

Har du egna erfarenheter eller ytterligare tips? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.