TiVo till Sverige!

  • PUSHA

TiVo-logotyp

TiVo kommer till Sverige.

I många hem finns idag högteknologiska underhållningssystem, med mediaserver, stereo, TV och datorer hopkopplade. Det har förekommit och varit vanligt ganska länge vid det här laget, till och med. Inspelningsbara DVD-spelare och digitalboxar med hårddisk och inspelningsfunktion, alla är de kända fenomen. På andra håll i världen har man sedan slutet av 1990-talet haft möjlighet att skaffa sig en speciell variant av detta: TiVo.

Det som skiljer TiVo från många andra system är egentligen inte hårdvaran. Vad TiVo kan göra för dig och mig som mediekonsumenter har Binero tittat på, när systemet nu i samarbete med ComHem ska lanseras i Sverige.

Bakgrund

TiVo är ursprungligen amerikanskt, från Kalifornien och San Francisco närmare bestämt. Från början var det tänkt som grunden för ett hemnätverk, men när TiVo släpptes 1999 hade man gjort om det till en digital inspelningsmaskin för TV. Den ursprungliga TiVo:n tog en analog signal, digitaliserade den och lagrade det på en hårddisk. Med tiden har TiVo också börjat sälja sin tjänst integrerat med kabel-TV- och Digital-TV-boxar m.m.

 

TiVo machine

En variant på TiVo

Vad gör TiVo?

Som nämnts är det mjukvaran som gör TiVo speciell. Precis som många andra maskiner spelar den in program. Men den spelar inte bara in det användaren bett om. Mjukvaran räknar ut vilka andra program man kan tänkas vilja se, förutom de man redan spelat in. TiVo känner av från sitt nätverk vilka program som kan tänkas hänga samman. Om du bandar CSI och Bones är det ganska troligt att den bandar ytterligare en kriminalserie med liknande förtecken åt dig, exempelvis NCIS. Detta är en ganska häftig funktion i sig, men det finns mer. TiVo bandar upp till en halvtimme åt gången av det program du tittar på, vilket gör det möjligt att pausa och spola tillbaka i pågående program. Om du vill se om ett snyggt mål i en fotbollsmatch eller om du missar det mest spännande ögonblicket i ett program för att du måste göra annat, löser TiVo problemet.

Dessutom kan systemet med fördel kopplas ihop med ditt hemnätverk. Som förälder ger det dig en möjlighet att kontrollera dina barns TV-tittande bättre och du får tillgång till en avancerad on-screen TV-guide (vilket iofs redan finns i många varianter).

 

ComHem + TiVo

TiVo har tidigare försökt med en lansering. 2010 inleddes ett samarbete med Canal Digital. Men nu har alltså ComHem tecknat ett exklusivt avtal med TiVo och ska, enligt egen utsago, lansera det till sina kunder med start 2013 (IDG har skrivit om ämnet här).

Vi på Binero tycker det är roligt att även vi ska få tillgång till den här tekniken. Men den stora frågan är: hur ska vi hinna med att se alla TV-program?

 

Har du åsikter om eller erfarenheter av TiVo? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.