Twitter mot Google+ och Search Plus Your World

  • PUSHA

Google+ SPYW BineroI början av året lanserade Google Search Plus Your World (SPYW), ett gäng funktioner som möjliggör personliga sökresultat för användarna samtidigt som det ger Google ännu mer makt över det hela. Under våren har det debatterats vitt och brett om saken och Twitter kallade Googles nya schackdrag för “en dålig dag för internet”. Bolaget skickade till och med ut ett pressmeddelande i vilket de ondgjorde sig över Googles agerande. Vi återkommer till det alldeles strax. Vår uppfattning är att det visst var ett kontroversiellt drag av Google att introducera SPYW men att annat inte var att vänta eftersom det finns enorma finansiella fördelar med det. I den här artikeln ska vi ta och titta lite på vad SPYW är för något och varför Twitters reaktion blev så stark att debatten fortfarande lever.

Twitters reaktion

Låt oss börja med Twitters reaktion på SPYW. Företagsledningen blev riktigt irriterade över Googles nya sökfunktioner och här följer ett lite utdrag ur det ovan nämnda pressmeddelandet:

For years, people have relied on Google to deliver the most relevant results anytime they wanted to find something on the Internet.

Often, they want to know more about world events and breaking news. Twitter has emerged as a vital source of this real-time information, with more than 100 million users sending 250 million Tweets every day on virtually every topic. As we’ve seen time and time again, news breaks first on Twitter; as a result, Twitter accounts and Tweets are often the most relevant results.

We’re concerned that as a result of Google’s changes, finding this information will be much harder for everyone. We think that’s bad for people, publishers, news organizations and Twitter users.

Här ser man direkt att Twitters främsta klagomål är helt egoistiskt; nämligen att deras användares information via Tweets är den mest relevanta och därmed borde prioriteras i sökresultaten. Det är alltså inte annat än en strid om den egna synligheten som framträder i pressmeddelandet. När nu Googleanvändarna får möjlighet att själva bestämma hur deras sökresultat ska se ut så filtrerar många bort Twitter vilket i sin tur medför att twittrarna blir mindre synliga på Google (se nedan).

Google gick på Google+ i svaromål på Twitters brev till pressen:

We are a bit surprised by Twitter’s comments about Search Plus Your World, because they chose not to renew their agreement with us last summer (läs här: http://goo.gl/chKwi), and since then we have observed their rel=nofollow instructions.

En stark tillbakavisning av kritiken men inte helt ogrundad. Google pekar ju på fakta i sak och Twitter borde kanske ha haft lite mer framförhållning och insikt i hur framtidens sökningar på Internet kommer att gestalta sig.

Lite anmärkningsvärt var det också att Twitter valde tidpunkten för SPYW-lanseringen som tidpunkt för att framföra sina klagomål eftersom de själva valde att inte förnya sina avtal med Google och därmed själva orsakade nedgången i rankingrelevans redan långt tidigare.

Google+ SPYW Binero

 

SPYW

Vad är nu Search Plus Your World mer exakt? Så här säger Google själva om det på sin blogg:

Google Search has always been about finding the best results for you. Sometimes that means results from the public web, but sometimes it means your personal content or things shared with you by people you care about. These wonderful people and this rich personal content is currently missing from your search experience. Search is still limited to a universe of webpages created publicly, mostly by people you’ve never met. Today, we’re changing that by bringing your world, rich with people and information, into search.

Search is pretty amazing at finding that one needle in a haystack of billions of webpages, images, videos, news and much more. But clearly, that isn’t enough. You should also be able to find your own stuff on the web, the people you know and things they’ve shared with you, as well as the people you don’t know but might want to… all from one search box.

Mer i detalj skulle man kunna säga att SPYW är följande:

  1. Personliga sökresultat: Detta möjliggör att du kan hitta information ämnat enbart för dig, som bilder och artiklar på Google+, både dina egna och sådana som har delats vidare eller delats med dig, och som enbart är synliga för dig personligen och inte för någon annan.
  2. Google+-profiler i sökningar: Du hittar omedelbart människor med intressen som ligger nära dina egna och som du kanske vill veta mer om.
  3. Människor och sidor: Du hittar enkelt profiler och sidor på Google+ som är relaterade till specifika ämnen eller intresseområden.

Du kan läsa hela Googles bloggpost här: Search, plus Your World.

Man bör, när man värderar reaktionerna, hålla i minnet att SPYW inte är något Google tvingar på oss. Som bilden visar kan man, när man vill, slå av de personliga sökresultaten.

Google personal search

Som synes kan man själv välja att se personliga sökresultat eller inte.

 

Mycket rök men ingen eld

Egentligen är det märkligt att Twitter reagerade som de gjorde med tanke på att Google driver mycket mer trafik till både Twitter och Facebook än vad Twitter och Facebook driver till Google. Om man tänker tillbaka på Googles utveckling så har Twitter tjänat massor på sökmotorjättens trafik. Dessutom hör personliga sökningar framtiden till. Vi vill inte bli matade med irrelevant information utan föredrar att själva välja vilken typ av information som skall returneras när man har gjort en sökning. Man anar i Twitters gnäll även en viss avundsjuka över att Google+ har blivit så populärt, speciellt hos bildintresserade. Nu är det inte längre bara Facebook som hotar kassakistans storlek i Twitters bankvalv utan också Google+ med sina över 100 miljoner användare. Den som lever får se hur kontroversen fortsätter. Vi på Binero kommer i alla fall att bevaka utvecklingen och rapportera här i vår blogg när det sker något nytt på den fronten.

SPYW finns inte i Sverige ännu, men är tänkt att gälla även svenska användare inom en snar framtid.

 

Har du personliga erfarenheter av SPYW? Berätta gärna i kommentarerna.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.