Gör en backup på din WordPress-blogg

  • PUSHA

WordPress Backup | BineroFråga någon om de gjort en backup på sin WordPress-blogg och många rycker på axlarna och säger att de inte har det, inte vet hur, eller helt enkelt inte bryr sig. Faktiskt är det så att din blogg kan försvinna från den ena dagen till den andra. Poff! Borta. Servern du ligger på kan gå sönder (Binero löser det med vår lastbalansering) och du saknar backup-avtal med ditt webbhotell (hos Binero har du backup ändå), din sajt hackas och både databas och webbfiler raderas, eller råkar du ut för ett virus som förstör allt du bloggat det senaste året. Eller liknande. Vi tänkte tipsa dig om två enkla sätt att göra en backup så att du sedan kan sova lugnt om nätterna.

 

Plugins

Det finns en uppsjö av plugins som hjälper dig att göra en komplett backup av din WordPress-blogg. Några är bra, andra är bra men krångliga och sedan finns det som alltid några usla pluggar också. Vi ska dock titta på en favorit bland WordPress-användarna som kort och gott heter Backup. Vad som gör just den här pluginnen så bra är att den kan spara din backup både lokalt på din dator (eller på servern) eller direkt till Google Drive (mer om GD i en kommande artikel). Filerna på din GD har du sedan åtkomst till från vilken dator som helst, när som helst. Mycket praktiskt. WordPress Backup | Binero Du bestämmer själv i inställningarna till Backup hur du vill utföra din kopiering av dina filer. En av de viktigaste funktionerna är att du kan schemalägga automatiska backups så att du inte glömmer bort det, och skulle uppladdningen till Google Drive avbrytas på grund av strömavbrott eller någon annan orsak så återupptas den automatiskt vid ett senare tillfälle. En annan sak som är bra är att om något går fel under backupprodecuren så får du epost som informerar dig om det direkt. Pluginnen är enkel att installera och ställa in. Vem som helst kan på någon minut vara igång med att göra en backup av sin sajt utan att det krävs en massa fibblande med inställningarna.

 

WordPress inbyggda verktyg

Du kan också skapa en backup direkt via WordPress administrationsgränssnitt. I menyn under Verktyg, hittar du en länk som heter Exportera. Däri gör du några snabbinställningar och din backup skapas snabbt. Dock är det bara databasen som kopieras och inte själva webbplatsen och systemfilerna. De får du kopiera manuellt via till exempel FTP. Filen som skapas av WordPress är i XML-format och kan läsas in i vilken WordPress-installation som helst via Verktyg –> Importera. Det finns naturligtvis även andra sätt att göra backups på, till exempel via CPanel om du har det hos ditt webbhotell eller direkt via phpMyAdmin men eftersom det kräver lite mer av användaren så ska vi inte närmare gå in på dessa i den här artikeln. Vår rekommendation är att använda en plugin (exempelvis ovan nämnda Backup) och sedan låta den göra jobbet automatiskt en gång i veckan eller en gång i månaden beroende på hur aktivt du bloggar. Vilken plugin du till slut väljer (här hittar du en lista) är upp til din personliga smak – det viktiga är att du verkligen gör en backup med jämna mellanrum.

Har du erfarenhet av backups i WordPress? Berätta gärna i kommentarerna.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.