Är Flickr död?

  • PUSHA

Is Flickr Dead? – Binero HostingNi som sysslar med bilddelning på nätet känner säkert till Flickr (som Yahoo köpte men sedan inte gav tillräckligt med fokus) och har kanske hört rykten om att bilddelningssajten dör en långsam död. I den här artikeln tänkte vi på Binero ta reda på om det verkligen är så. Uppstickarna Facebook (i bildsammanhang i alla fall), Instagram, Pinterest, TwitPic och Google+ äter upp marknaden väldigt snabbt nu och frågan är om Flickr, som förut var bildentusiasternas älsklingssajt, hänger med. Flickr som förut verkligen var King of the Hill har kanske halkat ned från kullen och kämpar för sin överlevnad? Vi får se.

 

Är det Googles fel?

Det första man tänker på när man ser det slimmade användargränssnittet på Google+ är hur tydligt det blir att Flickr har stannat kvar i år 2004 (rena stenåldern när det gäller utvecklingen på internet). Frågan är varför? Det kan ju knappast bero på att Yahoo saknar pengar att investera i sina produkter. Speciellt i en produkt som Flickr, som förut var marknadsledande i sin genre. Inte heller kan det vara Googles’ “fel” – de går ju ändå alltid sin egen väg och det finns ju andra bilddelningssajter som också är mycket populära. Snarare beror det på att glöden har falnat. Flickr-glöden som var så het för några år sedan börjar bli till aska.

Om man tittar på alla Google+ Photo Walks (fotopromenader som arrangeras av vanliga människor runt om i världen) så tänker man på liknande promenader i Flickr-medlemmars regi. I dag är de flesta Flickr-grupper på temat döda. En som var riktigt stor för ett antal år sedan var SF Flickr Group som arrangerade fotopromenader en gång i månaden för ett entusiastiskt följe. En titt på den gruppen på Flickr idag, avslöjar att endast tre inlägg där har gjorts det senaste året och i ett av dem undrade någon om man skulle försöka få liv i systemet igen. Det finns liksom ingen entusiasm för Flickr längre – och det beror inte på att produkten är dålig, utan på att tiden har stannat hos Yahoos Flickr-avdelning. Utvecklingsmässigt och vad avser entusiasm för ett vidare liv i webbfamiljen för fotosajter. Is Flickr Dead? – Binero Hosting

 

Svart framtid

Även om, som sagt, nu inte produkten Flickr är direkt dålig så behöver den fräschas upp betydligt. Det finns fortfarande entusiaster som envist laddar upp bilder till sina gratis- och premiumkonton (det kostar 6,95 dollar per kvartal om man vill ha ett PRO-konto och det behövs, det märker man snabbt när utrymmet stadigt sinar i gratisvarianten) och visst har Flickr städat upp delar av sin webbplats för att få ett något modernare utseende men känslan är fortfarande väldigt 2004. När internetstatistiken summerades för året 2011 på Pingdoms hemsida så hade Flickr 51 miljoner registrerade användare. Den siffran är betydligt lägre idag, den saken är säker. Aktivitetsnivån har kraftigt gått ner och många användare “flyr” över till Google+ som har blivit fotointresserades och microbloggares nya älskling. Aktivitesminskningen märks tydligt på nedgången i antal bildvisningar och kommentarer på de “tunga” användarnas konton. Men även kretis och pletis bilder lider starkt av denna aktivitetstorka; det kan ta veckor att få ihop 10 kommentarer på en bild. På Google+ tar samma sak 10 minuter – även för användare med få followers.

Flickrs problem började för länge sedan och har bara accelererat i takt med att nya bilddelningstjänster har dykt upp på internet. Mathew Rothenberg, en av de drivande styrelsekrafterna hos Flickr, sade upp sig för ett tag sedan, och grundarna, Catherine Fake och Stewart Butterfield, sålde hela företaget till Yahoo år 2005. Sedan dess har utvecklingsavdelningen på Yahoo som ansvarar för Flickr inte varit sig lik. Många av de ledande personerna saknar till exempel eget Flickr-konto – något man inte ser hos Google+, där alla i ledningen plussar och laddar upp bilder. Nu ska man inte begrava jätten innan David har träffat honom i tinningen men att han redan står på knä är helt uppenbart. Det krävs mer än bara buggiga kopior på andra tjänsters funktioner om Flickr vill överleva i den hårda konkurrensen. Den som lever får se.

Har du erfarenhet från Flickr? Vad tycker du om tjänsten? Berätta gärna i kommentarerna nedan.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.