Joomla 3.0 som betaversion

 • PUSHA

Joomla Version 3.0 –– Binero HostingAlla pratar mest om WordPress nu för tiden, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att stora delar av internet idag består av WordPress-baserade sajter, men vi har ju faktiskt också kompetenta Joomla i CMS-världen. Joomla är till skillnad från WordPress lite krångligare att installera, anpassa och använda. Däremot har systemet en trogen publik och många utvecklare som hela tiden förbättrar det. Nu i dagarna släpptes version 3.0 i betaversion och vi på Binero var inte sena med att titta på alla förändringar i den nya versionen. Det ser faktiskt riktigt bra ut.

 

Uppdatering från 2.5

Tyvärr blir det inte bara att uppdatera ditt 2.5-system till 3.0 – det blir istället en migrering (tidigare har vi skrivit om uppgradering till 2.5). Förändringarna i själva kärnan är för omfattande säger utvecklarna, och det är inte möjligt med en enkel uppdatering. Det betyder också att det tema du använder måste modifieras, liksom de flesta pluggar. Använder du ett pro-tema från någon av de större leverantörerna så lär processen inte bli så svår. Om du däremot har ett äldre mer udda tema så får du antagligen skrota det om du inte själv har möjlighet att dyka ner i koden och göra omfattande ändringar och anpassningar mot det nya systemet. Med pluginsen är det samma sak. Tyvärr.

Joomla Version 3.0 –– Binero Hosting

 

Nyheter i 3.0

Massor har hänt sedan version 2.5, den nuvarande stabila releasen, och några av de viktigaste är

 • Bättre Twitterintegrering
 • Ett nytt resposnivt admingränssnitt (liksom nytt utseende)
 • Ett nytt standardtema, Protostar
 • PostgreSQL drivrutiner
 • PHP memcache drivisar
 • JFeed för feeds istället för SimplePie
 • Du kan nu installera språkpaket direkt från din extension manager
 • Gästanvändargrupper är möjliga
 • Ny adminstratörstatistik
 • Uppdatering av TinyMCE till version 3.5.6 (äntligen)
 • Bättre Smart Search
 • Massor av kodoptimering och basförändringar

Joomla Version 3.0 –– Binero Hosting

I det stora hela så ser allting mycket bra ut, men frågan är hur buggig första 3.0-versionen kommer att vara. Den släpps den 27 september och det kommer nog att bli köer i nedladdningarna. Många har väntat länge på denna milstople-release och förväntningarna är höga. Sett till strukturen på nya systemet så syns förbättringarna framför allt i hur mycket snabbare man har åtkomst till olika standaradfunktioner. Det är också mycket snyggare än i 2.5.

Vi tror att alla Joomla-användare kommer att bli nöjda med den nya versionen. De stora minustecknen hamnar framför temahanteringen; gamla teman är inkompatibla, framför pluginhanteringen; du måste vänta på uppdateringar och framför svårighetsgraden i användandet. Man skulle ha kunnat förenkla ännu mer – det hade inte skadat att snegla lite på WordPress. Ett tips är att vänta med att uppgradera tills teman och plugins har blivit uppdaterade. Då slipper du mycket besvär.

Har du redan kollat in version 3.0? Berätta gärna vad du tycker i kommentarerna nedan.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.