Open Source och WordPress

  • PUSHA

Open Source & WordPress | BineroTrots att WordPress är så populärt och att många sajter idag (långt ifrån bara bloggar) bygger på systemet så finns det fortfarande människor som inte vågat ta steget ut till WP och/eller Open Source (öppen källkod). Det kan finnas många anledningar till det; rädsla för någonting nytt, oro över att WordPress inte ska fungera som tänkt eller vara svårt att installera. I den här artikeln tänkte vi på Binero berätta lite om just WordPress och öppen källkod, eller Open Source som det heter på engelska, och hur lätt det är att komma igång. Det finns både tid och pengar att spara när man väljer system (till exempel WordPress) byggda på öppen källkod.

Vad är egentligen Öppen källkod?

Öppen källkod innebär att ingen besitter upphovsrätten till koden som istället är utgiven under en Open Source-licens som ger dig och andra rätten att läsa, kopiera och även modifiera den efter eget huvud. Det finns olika typer av licenser när det gäller öppen källkod men det är egentligen bara detaljer som skiljer dem åt. När du bestämmer dig för att använda program eller webbsystem med Open Source-licens så slipper du betala licenskostnader och det finns (sällan) restriktioner på hur och var du använder programmet/koden. Du kan dessutom fritt distribuera koden om du så önskar. Det finns en rad kända exempel på program och webbsystem som släppts med Open Source-licens: webbläsaren Firefox, bildredigeringsprogrammet GIMP, officepaketet Open Office, webbsystemen WordPress och Joomla med flera.

Open Source & WordPress | Binero

WordPress = öppen källkod

Mång ställer sig frågan: Kan jag göra det här och det där om jag använder WordPress? Ibland också: Det är så krångligt med sådana där Open Source-program, de klarar inte av vad professionella system fixar. På den första frågan är svaret “Ja”. Man kan till och med klara de allra flesta uppgifter mycket bättre och snabbare med WordPress jämfört med de kommersiella system som vi har varit i kontakt med. Det finns tusentals gratisplugins som du med några knapptryckningar anpassar till din sajt och plötsligt har du mer funktionalitet än du trodde. Helt utan omvägen över banken och konsultbolaget. På den andra frågan är svaret: WordPress med alla dess teman och plugins klarar mycket mer än något idag existerande kommersiellt system. Utan att det kostar dig mer än lite tid och intresse.

Fördelarna med WordPress i korthet är

  • öppen källkod
  • enkelt att förstå
  • lätt att installera
  • stor community
  • överlägsen användarvänlighet
  • uppdateras ständigt

Det tar inte längre än fem minuter att installera WordPress från det att du har laddat ned koden till din hårddisk (det kan du göra här). Sedan tar det ytterligare fem minuter att göra de grundinställningar du önskar för att anpassa sajten till dina behov. Sedan är det bara att börja använda systemet. Det finns inget annat webbsystem, Open Source eller kommersiellt, som kan jämföras med WordPress i dessa hänseenden.

Om du inte redan har provat WordPress, gör det redan idag. Om du vill veta mer om Open Source så kan du kolla in WikiPedia här.

Har du erfarenheter från Open Source och/eller WordPress? Berätta gärna i kommentarerna nedan.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.