Så uppgraderar du till Joomla 2.5

  • PUSHA

Ett av de program som finns i Bineros one click-installer är Joomla. Vi har tidigare skrivit om Joomla här i bloggen och vi stödjer Joomla Sverige. Därför är det med viss glädje vi här informerar om en guide, skriven av Erik Ellsinger som hjälper dig att uppgradera din Joomla-installation. Kör du Joomla är detta nödvändig läsning.

Kör du som många andra Joomla 1.5 fortfarande? Om du gör det så är det hög tid att uppgradera till Joomla 2.5! Men det är inte riktigt så lätt som det låter. Först kanske jag ska förklara varför det inte är någon bra ide att köra Joomla 1.5.

Att köra Joomla 1.5 just nu är inga problem men om du inte uppgraderar till Joomla 2.5 inom en snar framtid så kan du få det besvärligt. Det är nämligen så att Joomla 1.5 snart kommer sluta stödjas, vilket betyder att det inte längre kommer släppas några uppdateringar till det. Så om det hittas ett säkerhetshål efter att Joomla 1.5 har slutat att stödjas så kommer det inte att fixas. Vilket betyder att desto mer tid det går desto fler kända säkerhetshål kommer det finnas på din sajt som bara väntar på att en hackare ska dyka upp. Vilket inte är helt otroligt eftersom väldigt många kör Joomla 1.5 och när det slutar stödjas så kommer alla vilja hitta säkerhetshål i det, eftersom det hålet inte kommer fixas.

Det finns faktiskt en anledning till, och det är att alla utvecklare av teman och olika tillägg också kommer sluta utveckla till Joomla 1.5. Vilket betyder att nyare versioner av deras teman och tillägg inte kommer fungera på Joomla 1.5, alltså kommer du inte kunna köra de senaste versionerna. Dessutom kan det finnas säkerhetshål i olika tillägg också som då inte heller kommer fixas eftersom Joomla 1.5 inte stöds längre.

Sen ska det tilläggas att om du kör Joomla 1.6 eller 1.7 så är du redan nu rätt illa ute eftersom support för de två versionerna lades ner för ganska länge sen. Om du kör Joomla 1.6 eller 1.7 så ska du uppgradera till Joomla 2.5 nu direkt. Men, goda nyheter, det är faktiskt rätt enkelt att uppgradera ifrån Joomla 1.6 eller 1.7 till Joomla 2.5. Instruktioner för hur du gör det finns också i PDF guiden!

Support för Joomla 1.5 har förlängts några gånger men det lär inte förlängas igen eftersom Joomla 3.0 släpps i nästa månad och då lär support för Joomla 1.5 upphöra.

Om du vill ha en modern sajt, och slippa få den hackad och förstörd ska du absolut uppgradera till Joomla 2.5 innan året är slut!

Men att uppgradera från Joomla 1.5 till Joomla 2.5 är inte så lätt som att klicka på en knapp, det är faktiskt inte en uppgradering utan en migrering, vilket gör det hela ännu svårare. På grund av att det är relativit svårt att gå ifrån Joomla 1.5 till Joomla 2.5 så skapade jag en guide som går igenom exakt hur du ska göra för att på ett korrekt sätt migrera till Joomla 2.5.

Guiden är på 27 sidor och du kan ladda ner den som PDF här. Om du får några problem med din migrering så kan du ställa frågor i det Svenska Joomla support forumet: http://forum.joomla.org/viewforum.php?f=63

 

Har du några egna erfarenheter av uppgradering av Joomla? Eller av säkerhetshål som inte fixats i tidigare versioner? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.