Binero 5 år: Webmailen rejält uppdaterad

  • PUSHA

Det är nu över ett år sedan vi senast gjorde någon större uppdatering på vår webmail, och för ca 1,5 år sedan släppte vi den första utgåvan av denna Roundcube-baserade webmail. I samband med vårt 5-årsjubileum passar vi nu på att förbättra många saker, och webmailen är först ut. Natten till måndagen gjorde vi vår tredje stora uppdatering av webmailen – denna gång med flera härliga nyheter.

Förutom en mängd buggfixar och prestandaförbättringar så är layouten helt omgjord, adressboken har fått fullt vCard-stöd och imapfilter kan nu hanteras i inställningar. Läs mer om uppdateringen nedan.

 

Nyheter i Roundcube

Vi har i denna uppdatering av vår webmail applicerat Roundcubes stabila release av version 0.8.1 i grunden (föregående version var 0.5.1). Vi har även denna gång medvetet väntat på den första versionen som kommit efter den stabila versionen (0.8) för att minska risken för buggar i vår produktionsmiljö. I denna release har grundtemat helt gjorts om (kodnamn “Larry”) vilket vi tror de flesta kommer uppleva som en stor förbättring. Givetvis har vi “binerofierat” temat en del ;)

Ny layout

Ett helt nytt tema är en av nyheterna i denna uppdatering

De största förändringarna i kärnapplikationen sedan 0.5.1 är just layouten, buggfixar, prestandaoptimeringar och en fullfjädrad adressbok. Komplett roadmap kan ses här.

 

Skapa regler för bättre ordning

I väntan på denna stabila release så har vi själva också jobbat med att få till en del förbättringar på webmailsidan. Bland annat har vi förstärkt databasdelen bakom för snabbare laddning, men framförallt så har vi jobbat fram filterhantering via webmailen (för er som känner till Dovecot så nyttjas sieve-funktionen för att applicera händelser på mail som levereras via Dovecot).

filterregel

Skapa regler för automatisk hantering av inkommande mail

Detta ger er användare möjligheter att under Inställningar -> Filter skapa era egna regler om hur inkommande mail ska hanteras efter vissa mönster. T.ex. kan du välja att inkommande mail med en viss titel, eller från en viss avsändare, automatiskt skall hamna i papperskorgen. Denna funktion är endast tillgänglig för kunder i vår nyare miljö – men som ni förmodligen vet så pågår migreringen för fullt (server för server) och allt som krävs är ett mail till migrering@binero.se så aktiverar vi migreringsmöjlighet för dig och ditt konto.

 

Förändringar i kalenderfunktionen

Även om vi i grunden ser på webmailen som en e-postklient, så är det idag mer regel än undantag att e-postklienter kombineras med kalenderfunktioner. Vi har sedan första stabila releasen haft en enklare kalender, ett rent tredjepartsplugin, för att hantera detta. Denna har dock en del begränsningar och utvecklas inte i den rikning som vi vill, vilket har gjort att vi nu väljer att byta till en annan kalenderlösning. Denna ger oss både bättre möjligheter att vidareutveckla funktioner som kanske inte är direkt relaterat till e-post, samtidigt som den utvecklas tätt ihop med Roundcube’s kärnteam av utvecklare.

För dig som användare så märks inte detta allt för mycket, men det finns några mindre delar i migreringen mellan dessa kalendrar som kan påverka dig. För det första så kommer funktionen att läsa in externa feeds in i kalendern tyvärr att försvinna, och även om det inte används av många idag (eller är något vi egentligen gått ut med tidigare) så beklagar vi det. Givetvis går det bra att importera iCal-filer fortfarande. Det andra som påverkar ett fåtal kunder är att upprepningar av händelser som är satta för lång tid framåt inte kommer kunna migreras med. Orginalkalenderposten läggs med såklart, och det enda som behövs göras är att åter ställa in den på upprepning (det kan supporten här hjälpa till med också om ni behöver hjälp).

Vi hoppas att ni har förståelse för dessa förändringar, och uppskattar att vi väljer en väg som i längden kommer gynna er kunder.

 

En webmail i utveckling

På Binero är vi många som vurmar för Open Source-projekt, och efter snart två år med ett aktivt nyttjande av Roundcube så känner vi att vi gjort helt rätt val i satsning på mjukvara. Vi är också självklart med och bidrar både med donationer och t.ex. översättningar till projektet och tillägg till plugins. Visste du att Roundcube, med lite knåpande, går utmärkt att själv installera på många vanliga webbhotellskonton idag?

Vi fortsätter också såklart arbetet med att utveckla våra egna delar av applikationen, så tveka inte på att komma med förslag på förbättringar – sånt uppskattas alltid!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.