Använd Cache på din WordPress

  • PUSHA

WordPress cache | Binero HostingAtt använda cachning för dina filer, dvs mellanlagra ofta använda filer som statiska sidor, gör att din hemsida upplevs som mycket snabbare. Många onödiga databasanrop kapas och det spar på både bandbredd och serverkraft. Något även den vanliga bloggaren har nytta av eftersom laddningstiderna minskar kraftigt. Besökaren blir glad och bloggaren får bättre ranking på Google. Många tror det är krångligt att använda sig av cachning, men det finns några bra tillägg som gör jobbet åt dig utan att du behöver vara serverguru för att få ut effekt av din ansträngning. Vi på Binero tänkte tipsa om cachning så även din sajt kan dra fördel av tekniken.

 

Plugins

Det finns en rad plugins (tillägg) till WordPress som fixar cahningen åt dig i ett nafs. De två i särklass mest använda är W3 Total Cache och WP Super Cache som skapar statiska filer av dina sidor och inlägg. Besökaren får sedan del av dessa statiska sidor istället för att PHP-sidan med dess skript ska laddas varje gång någon besöker din hemsida. Tekniken kan öka prestandan med flera hundra gånger beroende på hur många skript- och/eller databasanrop som annars måste göras.

Om dina sidor och inlägg har mycket dynamiskt innehåll så blir också cachningen mer komplex. Det kräver alltså lite mer inställningsarbete av dig när du väl har installerat en cachnings-plugin. Dock vågar vi påstå att de allra flesta klarar av dessa inställningar utan att få huvudvärk. Det mesta är logiskt förklarat och det finns massor av inställningstips om man söker på Google.

WordPress cache | Binero Hosting

Att använda cache – inte bara för experterna.

 

Browser Caching

Webbläsar-cachning kan hjälpa till att reducera antalet anrop per sida och därmed minska trycket på servern. Genom att till exempel sätta rätt headers på filer som sällan eller aldrig ändras (statiska filer som bilder, CSS, JavaScript etc.) så kan webbläsarna cacha dessa filer istället till besökarens dator. Då kollar webbläsaren att dessa filer inte har ändrats sedan senaste besöket och laddar de lagrade varianterna om så är fallet. Resultatet blir att servern kan besvara många fler 304-anrop, som bara bekräftar att en fil är oförändrad, istället för att ägna sig åt 200-anrop, vilket kräver att en fil sänds.

Sök gärna också på HTTP-Cache-Control och Expire Headers, liksom Entity tags för mer och djupare information om Browser caching.

 

Servercachning

Webbservercachning är mer komplext men används alltid på högtrafikerade sajter. Det finns hur mycket inställningsmöjligheter som helst och de allra flesta faller utanför ramarna för den här korta introduktionsartikeln. Den enklaste lösningen är en lokla cahning på den server där webbsidorna ligger medan stora sajter med mycket hög trafik ofta använder sig av multipla cahningsservrar (också kallade Reverse Proxy Servers) som ett extra lager “framför” den server som själva WordPress-installationen ligger på. Genom att installera en opcode cache (till exempel Alternative PHP Cache (APC)) på din server så kan du förbättra PHP-prestandan avsevärt. (Hos Binero går det utmärkt att använda APC om man har PHP 5.3 eller högre och ligger på vår apacheplattform)

Att pyssla med servercachning är inget för var man utan det kräver både kunskap och tid. Dock ville vi nämna även den möjligheten eftersom tekniken används på de allra flesta välbesökta sajter.

För dig som webbhotellskund räcker det att du installerar en plugin och tittar på hur du kan förbättra sidhuvudena på redan statiska filer för att förbättra prestandan på din blogg. Bineros servrar är snabba och inställda på att klara mycket trafik och som kund hos oss behöver du aldrig oroa dig för att din sajt ska sega ihop.

Binero har tidigare skrivit om användbara plugins för cachning, läs mer om det här.

Lycka till med cachningen!

 

Har du erfarenheter eller synpunkter på cachning? Kommentera gärna nedan!

 


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.