Optimera dina bilder för WordPress med Optimus

  • PUSHA

Optimus for WordPress | Binero HostingMånga webbplatser lider av att bilderna inte är optimerade för webbanvändning vilket medför långa laddningstider och en helt onödig belastning på den server där din hemsida ligger. Vi på Binero har tidigare tipsat om hur man optimerar bilder för webben (Optimera dina bilder för webben med Photoshop) eftersom det inte bara är viktigt, utan också spar på viktiga serverresurser. Många tänker inte på att det går att optimera bilder för snabbare visning anpassad för webbanvändning. I den här artikeln tipsar vi om ett tillägg som gör just detta, Optimus. Med det här tillägget anpassas dina bilder för att ladda blixtsnabbt på din hemsida.

 

Vad är Optimus?

Det har snackats om Optimus ända sedan det för första gången fanns att ladda ned från WordPress.org (ladda ned här). “Snabbare och bättre än Smush.it”, “Smartare än alla andra” och liknande utlåtanden hör till vardagen när det gäller det här tillägget som optimerar dina bilder på en utomstående server och sedan leverar den optimerade bilden till din WordPress-blogg. Vi har kört tester med redan Photoshop-optimerade bilder och Optimus kunde ändå göra dem runt 10–15 procent mindre. Till skillnad från sina (få) konkurrenter så optimerar Optimus samtliga bildstorlekar av en uppladdad bild, alltså även tumnaglarna, mediumstorleken etc.

Alla bilder som skickas via Optimus optimeras i bakgrunden. Hittills har vi inte märkt några större fördröjningar när vi har testat tillägget men man kan ju fråga sig hur det kommer att se ut när hundratusentals bloggare använder sig av det. Skaparen av tillägget, tysken Sergej Mueller, säger dock själv att han hela tiden uppdaterar hårdvaran och det därför inte ska bli några fördröjningar i optimeringstjänsten i framtiden heller.

Optimus for WordPress | Binero Hosting

Optimus anpassar dina bilder till webbformatet, snabbt och enkelt.

Myntets bakisda – om man ska kalla det så – är att Optimus fungerar bäst med JPG-bilder (även om också PNG- och GIF-formatet stöds). Kompressionen av de sistnämnda är att likställa med Photoshop och ger därför ingen ytterligare reducering i storlek om man använder sig av de formaten. En annan viktig sak att tänka på är att tilläget inte optimerar bilder över 200 KB. Detta för att spara serverutrymme och kraft. Dock blir de mindre bilderna som WordPress genererar alltid optimerade, helt oavsett hur stor originalbilden är.

Om du är en hejare på Photoshop och redan vet hur man optimerar ordentligt för webben så kanske det här tillägget inte kommer att tillföra så mycket mer optimering av dina bilder, men 10–15 procent per bild blir ändå en del om du har, säg, 4–5 bilder på en sida.

Fördelen med tillägget är att du som inte vet så mycket om hur man skapar optimerade webbilder i en bildredigerare här får en möjlighet att få bra bildoptimering direkt ur lådan, utan en massa krångel och bök. Din webbsida blir snabbare utan att du behöver ändra ditt arbetsflöde – allting sker ju i bakgrunden. Så om du inte redan optimerar för webben, eller använder en tjänst som smush.it och vill prova någonting annat, så är Optimus definitivt ett tillägg för dig.

 

Har du erfarenhet av Optimus eller liknande pluggar? Eller åsikter om dem? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.