Pinterest: Socialt kul på nätet eller bara trubbel?

  • PUSHA

Pinterest –– Fun or Trouble? | Binero hostingNi kanske kommer ihåg att vi här på Bineros blogg skrev om Pinterest för ett tag sedan? (Du hittar artikeln här.) Vår gästskribent Peter From ger i denna bloggpost sin syn på hur Pinterest hanterar upphovsrättsskyddat material. Sajten kan nu sägas vara etablerad och det kan därför vara av intresse att ta en titt på hur Pinterest hanterar dessa svåra frågor som det finns så mycket åsikter och debatt kring. Att dela med sig av sina favoritbilder är roligt och det är lika roligt att se snygga bilder samlade på olika sätt.

Men är det bara roligt? Kan det finnas nackdelar?

 

Pinterest har vuxit enormt snabbt och blivit en riktig fluga, men med en baksida, nämligen upphovsrättsliga problem och företagets policy avseende material som läggs upp. Visst är det kul att pinna saker på sin Pinterest-vägg och visst är det häftigt att kunna dela med sig av vad man tycker om på ett intressant sätt. Men i det här fallet sprids både bild och text på Pinterest helt utan någon kontroll. Ja, det är till och med omöjligt för företaget bakom sajten att kontrollera om man inte anställer 30 000 personer som sitter och granskar vartenda inlägg som görs. Det är inte praktiskt genomförbart. Jag ska i den här artikeln ta en titt på vad som sker vad gäller upphovsrätten och äganderätten till uppladdat material på Pinterest nu när sajten kan kallas etablerad.

 

Vad är Pinterest?

Inte alla är bekanta med vad Pinterest är för någonting, så jag börjar med en kort presentation. På Pinterest kan du skapa virtuella anslagstavlor där du kan ‘pinna’ fast bilder som du laddar upp, bilder från webbplatser eller från andras anslagstavlor. Du kan också gilla andras bilder. Det går också att följa personer på Pinterest, liksom att kommentera på det som finns på anslagstavlorna. Egentligen är det precis som på vilken annan social sajt som helst men med tyngdpunkten lagd på bilder. Det är också här problemen börjar.

Pinterest –– Fun or Trouble? | Binero hosting

Pinterest – bara roligt eller massor av trubbel? Binero reder ut begreppen.

 

Ändringar i användarvillkoren

Efter påtryckningar från bland annat olika advokatsamfund i USA i början av året så ändrade plötsligt Pinterest sina användarvillkor. I de tidiga villkoren överlät användarna sina bilder till Pinterest som därefter kunde sälja dem vidare utan att betala ett öre till fotografen. I samma upplaga av villkoren så hade man heller ingenting att säga om alla upphovsrättsbrott som pågick på företagets tjänst. Naturligtvis upprörde det en rad inflytelserika människor och organisationer i främst USA och kritiken mot Pinterests policy blev milt uttryckt mycket kraftig. I de nya villkoren är det helt andra tongångar. Nu har man tagit bort paragrafen där användarna upplät sina bilder gratis till företaget. Istället ser det ut så här:

You retain all of your rights in all of the User Content you post to our Service.

Vad gäller upphovsrättsfrågan så har Pinterest tydligen tagit även detta på stort allvar i de nya villkoren:

By accessing or using the Pinterest Service, you agree to be bound by these Terms and by our Privacy Policy, whether or not you are a registered user of our Service. These Terms apply to all visitors, registered users, and others who access the Service (“Users”).

You therefore agree that any User Content that you post to the Service does not and will not violate any law or infringe the rights of any third party, including without limitation any Intellectual Property Rights (defined below), publicity rights or rights of privacy.

Och här kanske den tuffaste passagen:

If you receive a notification that a Pin has been removed due a copyright complaint, it means that the Pin’s content has been deleted from Pinterest at the request of the content’s owner. If your account receives too many copyright complaints, you may lose the ability to Pin new content on Pinterest, and your account may be disabled completely.

Från att ha varit de sociala sajternas vilda västern så ställer sig nu företaget tydligt i de laglydigas led. Möjligen hägrade mångmiljardstämningar från slipade upphovsrättsadvokater i USA, för det kan knappast ha varit fotograferna som fick företaget att ändra sina regler. Dem har aldrig någon brytt sig om.

 

Om du inte vill bli ‘pinnad’

Om du inte vill att material från din webbplats ska hamna på Pinterest så finns det faktiskt ett och annat du kan göra för att förhindra det. Det finns en liten snippet (en kodsnutt) som Pinterest erbjuder dig som inte vill bli pinnad. Klistra in följande kodrad i ditt sidhuvud (innanför HEADER-taggarna):

<meta name=”pinterest” content=”nopin” />

Koden genererar ett meddelande till alla som försöker pinna ditt innehåll, nämligen att din sajt inte tillåter pinnandet. Enkelt och bekvämt.

Du kan också lägga in ett tydligt vattenmärke i alla dina bilder, vilket förhindrar Pinterest att visa hela bilden på deras sajt.

Nu är det ju också så att det finns många bra sätt att använda sig av Pinterest om man vill. Du kan ju pinna dina egna bilder eller bilder som du har tillåtelse att använda. Det kan vara bra marknadsföring för dig att synas på Pinterest och om du säljer bilder eller webbtjänster så kan det löna sig att på ett lagligt sätt visa sina alster där.

Lycka till!

 

Delar du skribentens uppfattning? Har du en annan åsikt? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.