Windows 8 är släppt

  • PUSHA

När Microsoft bjuder in till lanseringsevent för nya operativsystemet Windows 8 finns det kanske en del som skulle tacka nej. Vi på Binero tillhör inte den skaran.

Microsoft och Windows har haft en avgörande betydelse för hur vi använder datorer och för vad som är möjligt att göra med dem. Därför blev vi väldigt glada när vi fick inbjudan till lanseringseventet den 25 oktober. Vad vi fick se var inspirerande och roligt, därför vill vi med ord och bild dela med oss.

 

Lokalerna

Eventet genomfördes i rymliga lokaler i magasin 9 i Frihamnen i Stockholm. Man hade byggt upp det som en klassisk mässhall, med olika scener, ett område för demonstrationer, en “butik” med datorer laddade med Windows 8 uppställda för allmän beskådan och petande. Samt en bar.

Strax efter 17.00 kallades besökarna fram till stora scenen. Där välkomnades vi av Sabina Rasiwala Hägglund, marknadschef på Microsoft Sverige.

Hon hälsade oss välkomna till eventet och berättade lite om vad som skulle hända under kvällen. Sabina välkomnade också Microsofts Europachef upp på scenen.

Efter en kort inledning, där man hela tiden tryckte på att Windows alltid har handlat om beröring (touch) blev det dags för Joakim Karlén från Microsoft Sverige att demonstrera.

 

Maskinerna

Microsoft har med Windows 8 jobbat mycket nära flera stora datortillverkare som Lenovo, Dell, Vaio, Samsung med flera. Inte mindre än åtta maskiner visades upp, den ena snyggare än den andra. Alla med touch-skärm. Flera med långa batteritider och stor flexibilitet i användningen. Laptoppar som blir plattor som blir laptoppar igen.

 

Windows 8

Joakim Karlén demonstrerade den nya startskärmen, med en oerhört flexibel och personligt anpassningsbar design. Det man säkert kan säga är att det inte liknar windows som vi är vana att se det.

Vad man tycker om utseendet är förstås en smaksak. Utvecklaren och Binero-kunden Patrik Spathon (@spathon) uttryckte sig så här: “Det känns lite fyrkantigt”.

Varje fyrkant är en app, eller ett program. Du kan köpa nya appar i Windows Store, du kan lyssna på musik i den inbyggda musiktjänsten som tillhandahåller många tiotals miljoner låtar för cirka en hundralapp i månaden, du kan hyra eller köpa film med NetFlix-appen och du kan hålla koll på dina kontakter genom appen som samlar information från alla dina sociala nätverk och samlar den på ett ställe. Allt är optimerat för touch.

Med den nya startskärmen har Microsoft tänkt till. Man får tillgång till favoritapparna direkt, och kan själv gruppera apparna. Den är snygg och enkel utan att förlora i effektivitet.

Vi på Binero har inte gjort något test på djupet av Windows 8 ännu, men så här långt verkar det ändå som att Microsoft har gjort en del radikala nya saker. Faktum är att undertecknad på allvar överväger att gå över till Windows 8 från MacOsX. Touch, personligt anpassningsbar och flexibel, Windows Store, men också SkyDrive är alla tungt vägande skäl för det.

Nu väntar vi bara på alla fiffiga appar som ska skapas.

   
 

Har du synpunkter kring Windows 8? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.