WordCamp 2012: Vi var där!

  • PUSHA

Open Source & WordPress | BineroVi på Binero gillar WordPress. Många, många av våra kunder har installerat WordPress med vår OneClick Installer och byggt ut därifrån, ibland med hjälp av våra många guider, svar på FAQ,  alla de tips vi skriver här. Vi har tidigare sponsrat WordCamp 2010, WP-girls och i våras sponsrade vi WP Meetup i Norrköping. Vi sponsrar också WordCamp 2012 som i skrivande stund fortfarande pågår. Vi sponsrar dessutom WP Sverige, den officiella WordPress-portalen i Sverige.

Vad händer på ett WordCamp? Det tänkte vi berätta om här.

Arrangörerna

Arrangör av WordCamp är Thord Daniel Hedengren och hans kollegor från webbyrån Odd Alice som alla jobbat med detta i huvudsak på sin fritid. De har fått in sponsorer (bl.a. .SE-stiftelsen och Binero) och bokat en mängd föreläsare. De har skapat hemsidan WPsthlm.se och marknadsfört konferensen. Och de har gjort det bra.

 

Konferensen

WordCamp 2012 började med registrering vid kl 9 och den första sessionen skulle inledas vid 10. Arrangören Thord Daniel Hedengren (@TDH) berättade att redan kl 8 dök de första besökarna upp för att registrera sig. Vid niotiden var lokalerna fulla med folk som var där för att snacka WordPress.

I väntan på inledningsanförandet minglades det och fikades, samt twittrades under hashtaggen #wpsthlm naturligtvis.

Thord Daniel Hedengren inledde om vad WordCamp egentligen är och varför det behövs. Vid det laget befann sig en bit över 200 personer i Waterfronts stora konferenslokaler i centrala Stockholm. Han berättade att WordCamp är ickekommersiellt, man får inte tjäna pengar

på WordCamp och innehållet får inte vara säljande. Allt enligt regler du kan läsa mer om här.

TDH öppnade med att fråga om någon i salen hört honom nämna att WordPress är världens största CMS förut. Han fortsatte: “När jag vaknar på morgonen säger jag att WordPress är världens största CMS”.

 

Schemat

Dagen innehöll många lockande sessioner, inte mindre än fjorton stycken. Till det kommer natthacket. Det var alltså en späckad dag vi hade framför oss.

Nikke Lindqvist skulle ha hållit ett pass med titeln “Skärp er!”. Tyvärr utgick det på grund av sjukdom.

Det fanns dock nog med ämnen för att tillfredsställa den mest vetgirige. Eller vad sägs om rubriker som “Nyckeln till bra admingränssnitt för kunderna”, “Prestanda och stora sajter”, “WordPress för den ovana webbredaktören” eller “Webbapplikationer i WordPress: Will it blend”?

Dagens största problem var kanske inte att bestämma vilka sessioner man ville höra, utan snarare vilka man kunde leva med att missa.

 

WP + VK

Ett mycket intressant pass som vi särskilt vill ta upp är “VästerbottensKuriren och WordPress – en kärlekshistoria”. Anledningen till att vi vill nämna det är att Västerbottenskurirens (VK) webbplats, VK.se är Sveriges största lokala nyhetssajt med 750 000 besökare per vecka, varav 200 000 är unika. Och sajten görs sedan den 24 januari 2012 i WordPress. Sajten ligger på apache-server med MySQL och har knappt haft någon nertid sedan den sjösattes i början på året. Christoffer Larsson från Västerbottenskuriren berättade om utvecklingsprojektet som startade i februari 2011. De har utvecklat ett antal egna plugins för att få den funktionalitet de vill ha. Som Christoffer uttryckte det: “Allt går att lösa, det gäller att vara lite kreativ bara”. Bland annat Arlima (Article List Manager som kan laddas ner här). I fallet Arlima (och andra) har VK valt att dela med sig av plugins gratis. Detta för att använda styrkan i det stora WordPress-communityt för support. Precis samma sak som TDH prata om i sin inledning. Styrkan är att vara många.

 

WordCamp igen

Vi på Binero tycker det är bra med arrangemang som WordCamp. Vi hoppas på många fler i framtiden, det är bra för utvecklingen av WordPress och det är bra för oss som använder WordPress. Vår ambition är att vara med och stödja liknande event i olika former så mycket vi kan.


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.