Facebooks nya Sök – Google-killer eller bara en intern sökmotor?

  • PUSHA

För en dryg vecka sedan lanserade Facebook med stort buller och bång nya Facebook Graph Search, någonting som inför, under och i viss mån efter diskuterades som den nya konkurrenten till Google.

Idag tänkte jag att vi i Binerobloggen skulle gå igenom vad Facebook Graph Search egentligen är och även försöka svara på frågan om det verkligen är en konkurrent till Google?

 

WTF is Facebook Graph Search?

Facebook Graph Search är Facebooks nya sökmotor som söker av stora delar av det som finns via Facebooks Open Graph som Facebook lanserade redan 2007. För att förstå det lite mer kan man alltid kika på den officiella videon.

Just nu är Facebook Graph Search enbart i sluten beta, där man måste ansöka om att få testa, och det ges endast till personer i USA.

Men… du kan få möjlighet att testa det här om du är svensk. Om du ställer om språk till US English och ansöker om Betan har du möjlighet att få testa det.

 

Vad kan jag söka via Facebook Graph Search?

Med Facebook Graph Search kan du söka på det mesta som är inom nätverket. Du kan söka bland alla dina vänner men även göra kopplingar med olika delar.

För att förstå hur mycket du kan söka på kan du se alla alternativ som finns i högermenyn när du gör en sökning. Du kan filtrera på kön, religion, politik, relationsstatus, stad och mycket mycket mer:

Facebook Graph Search

Det är först när man ser alla de här alternativen som man börjar förstå hur mycket info du kan få ut av Facebook Graph Search och vad som gör det till mer än “bara” en enkel intern sökmotor.

Koppla ihop en sida med politisk syn:

Political Views SD

Religion hos de som arbetar hos dig?

Religious MP

En date med MineCraftspelande singel som gillar Berns?

En date med Minecraftspelande Berns-älskare?

Vad skiljer Facebook Graph Search mot Google?

Den största skillnaden mellan Graph Search och Googles webbsök är den fundamentala principen bakom hur sökmotorn fungerar.

Facebooks nya sök söker enbart igenom det som de har data på i sitt nätverk. Det här innebär att du kan söka av vad dina vänner skriver, tycker, gillar och vad som finns i deras nätverk + det som finns öppet i Facebooks nätverk som öppna profiler och sidor.

I princip kan man kalla detta för en stor intern sökmotor, men det är lite mer då Facebooks Open Graph idag inkluderar en väldigt stor del och med över en miljard människor blir det en viktig sökmotor. Lägg där till möjligheten att koppla ihop detta med flera steg vilket gör det till en väldigt stark nätverksökmotor.

Google och Google+ skiljer sig rejält här då Google indexerar all information på hela webben vilket de har gjort i många år och rankar de utifrån en mängd kriterier kopplat till teknik, innehåll och länkar.

Facebooks Privacy Nightmare

Det många missar med hela Facebook Graph Search är att det kommer (återigen) bli en stor diskussion om din integritet och den information du delar med andra. Eftersom du nu lättare kan söka upp information kommer det även leda till diskussioner om detta. Facebook själva skriver att de är medvetna om att det är viktigt, men kommer verkligen användarna veta om det när det lanseras?

Redan idag med Graph Search kan du kunna söka på:

  • Alla som gillar Socialdemokraternas Facebooksida som samtidigt gillar “Sverigedemokraterna i Riksdagen – Ja Tack!”
  • Samtliga singelmän i Stockholm mellan 18-20 som är muslimer samtidigt gillar män.

Ett exempel på detta är som State of Search och Forresporters.com visade att du kan hitta vilka som gillar porrfilmer:

FB Search Porn

Tror du mig inte? Här kommer några exempel på svenska sökningar.

Islamic Sthlm Men

 

I princip är inte detta Facebooks fel. Samtliga användare har publicerat den här informationen öppet – enda skillnaden är att Facebook nu skapat en kraftfull nätverks-sökmotor

 

Men Bing då?

När Facebook inte kan svara på de frågor du ställer kommer de visa upp webb-sökresultat från Bing. Det här för att garantera att personer får ett resultat. Det enda problemet är att Facebooks nätverkssök knappt visar några resultat från Bing när du gör dina sökningar, då de flesta sökningar är av en helt annan typ än klassisk webbsök.

Oavsett vilket, är det här bra för Bing då de får en marknadsföringsmöjlighet och kan generera mer trafik, det enda som är osäkert är hur detta kommer fungera på de lokala marknaderna, där Bing ligger långt efter Google.

 

Kan jag ersätta Google? Ska Google börja darra? 

Nej och nej. Facebook är redan idag en stor konkurrent till Google inom många områden men Facebooks nya sök är inte en stor spelare. Graph Search är en nätverks-sökmotor som säkerligen kan bli bra, men steget är väldigt långt tills de kan ersätta Google på allvar.

Facebook Graph Search är en början på en bättre sökmotor för Facebook-nätverket, men knappast en Google-dödare.

 

Har du synpunkter eller frågor? Kommentera gärna nedan!


Bäst i test två år i rad - Internetworld

Rekommenderas av InternetworldVi är prisade för vår goda support, höga funktionalitet och kontrollpanel.