Nätbutiken är äntligen färdigbyggd och du tycker att allting ser bra ut. Du lanserar, lutar dig tillbaka och väntar på att pengarna ska rulla in.
Tyvärr så verkar det finnas en hel del nystartade e-handlare som tror att det är så här e-handeln funkar. Verkligheten ser helt annorlunda ut. Vad många nystartade e-handlare inte inser är hur svårt och hårt arbete det faktiskt är att börja tjäna pengar på en e-handelsverksamhet. Att skapa och bygga en nätbutik är den (förhållandevis) enkla biten under en e-handelsresa.
Så jag tänkte belysa några aspekter inom e-handeln som jag inte tycker det pratas nog om.
Ensamma arbetshästar
Bakom de allra flesta nätbutiker idag står oftast en eller ett fåtal självlärda arbetshästar. Många gånger sker arbetet med nätbutiken under kvällar, helger och övrig fritid. Allt gör man själva, både vad gäller ekonomi, packetering, programmering, design, strategi och marknadsföring. Under dagtid sköts sedan det ordinarie arbetet så att det går att överleva.
Det är också dessa individer som tillslut kommer att lyckas, och det är viktigt att greppa att det kräver hårt arbete om man vill göra en seriös e-handelssatsning. I början finns det oftast inga pengar, och då är det bara att kavla upp ärmarna och göra så mycket man kan själv. Först när verksamheten börjar dra in pengar blir det aktuellt att fokusera på vad du är bäst på, och låta andra gör det de är bäst på.
Många av de idag stora nätbutikerna startade i liten skala i ett garage, i en studentlägenhet eller i källaren hemma hos föräldrarna. Om ni inte tror mig, kolla in Coolstuff som startade sin verksamhet i ett studentrum i Halmstad. Under 2012 omsatte de över 100 miljoner SEK.
Våga experimentera och misslyckas
Ska det vara grönt eller rött, ligga till höger eller vänster, kosta x eller y. Att våga experimentera och testa nya idér mot sina kunder skulle jag vilja påstå är en av de viktigare delarna för att utveckla en nätbutik. Samt att vara aktiv och hela tiden pusha för att det ska hända saker.
Att regelbundet köra med kampanjer är något jag tycker många missar. Jag får ofta intrycket att man tror att det är för dyrt att ha massa rabatter hela tiden. Men en kampanj behöver inte vara samma sak som att pressa priset så att marginalen blir nästintill noll.
Var lite kreativ, hitta andra lösningar, gärna med glimten i ögat. Kanske räcker det med att framhäva en produkt/event på startsidan på ett humoristiskt sätt?
De 50 första som köper en mankini kommer att få en personlig videohälsning från lagerjohan, endast iklädd en mankini.
Dock så finns det inga färdiga formler som säger att om du gör x så kommer du att öka konverteringen med y procent. Sätt din idé i verket, mät effekterna och kom fram till vad som funkar, eller vad som inte funkar för din målgrupp.
Ha i åtanke att bakom nästan alla framgångsrika företagare så finns det misslyckanden. Det må vara en klyscha, men det är också 100 procent sant: vi lär oss av våra misstag!
Dagens artikelförfattare, Kristoffer Geiser, har de senaste fyra åren på olika sätt arbetat med e-handel. Hans primära sysselsättning idag är att rapportera om och bevaka den nordiska e-handelsbranschen samt tekniskt utveckla medlemsorganisationen Ehandel.org.
Har du frågor, synpunkter eller kunskap du vill dela med dig av? Kommentera gärna nedan!