Nya Stockholmsdomänen blir dyr
2011 öppnade ICANN upp för en rad nya toppdomäner knutna till städers namn, och i likhet med andra storstäder som London och New York har Stockholms stad köpt loss en egen toppdomän. Men det kostar skattebetalarna en hel del pengar. Köpet av .stockholm skedde för drygt två år sedan och kostade enligt uppgift en miljon kronor. Till det kommer kostnaden för den årliga driften, som landar någonstans kring 400 000 kronor om året. Planen är att den nya toppdomänen ska tas i bruk i början av 2017.
Anna Klynning är kommunikationschef på Stockholms stad. I en intervju med Computer Sweden försvarar hon både behovet av toppdomänen och kostnaden för den.
– Att köpa in toppdomänen var ett led i att utveckla stadens digitala position. Vi har valt att ta den i bruk genom att först använda den för stadens verksamheter och kommer att ha kvalitetskrav som utgår från att det är enkelt för användarna. Om vi blir tydligare gentemot invånarna är vi mer effektiva.
I ett pressutskick trycker man på att Stockholms stads webbplats stockholm.se är oerhört välbesökt (cirka 17 miljoner besök per år) och att man nu vill ta webbkommunikationen till nästa nivå. Lanseringen av .stockholm görs till stor del ”för att knyta ihop stadens digitala utbud och förstärka användarupplevelsen”.
Ingen återförsäljning av toppdomänen
Utöver lanseringen av .stockholm planerar Stockholms kommun även att rulla ut en helt ny webbplattform, knuten till den nya toppdomänen. Om allt går planenligt ska plattformen vara på plats 2018, och då ersätta den mer än tio år gamla föregångaren. Totalt har Stadsledningskontoret sökt 18 miljoner kronor extra, utöver sitt årliga anslag på 20 miljoner kronor, för att finansiera den nya webbplattformen och marknadsföringsåtgärder som är knutna till den nya toppdomänen.
Till skillnad från andra storstäder med egna domäner planerar Stockholm att initialt inte släppa .stockholm fritt på marknaden genom återförsäljning, utan fokuserar på att använda toppdomänen till stadens egna funktioner och för aktörer man samarbetar med. Exakt vad den nya toppdomänen ska användas för är inte helt klart, men det är ingen vild gissning att Stockholm precis som andra städer ser den som en tillgång för att marknadsföra till exempel turistattraktioner, evenemang, festivaler och stora satsningar som staden gör.